Ο Ηλίας Ψινάκης στο iefimerida για την κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα: «Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τα λαμόγια» - iefimerida.gr

Ο Ηλίας Ψινάκης στο iefimerida για την κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα: «Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τα λαμόγια»

Φωτογραφίες: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την δική του απάντηση δίνει μέσω του iefimerida.gr ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τα όσα συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαραθώνα διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα καθώς όλοι οι σύμβουλοι εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο διαχωρίζουν τη θέση τους από τη ίδρυμα Marathon Foundation το οποίο έχει ιδρύσει ο Ηλίας Ψινάκης.

«Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τα λαμόγια»

Μιλώντας αποκλειστικά στο iefimerida.gr ο Ηλίας Ψινάκης δήλωσε: «Το “Ίδρυμα Μαραθώνα” βοηθάει τους πολίτες, είναι απόλυτα νόμιμο και όποιος θέλει να το ελέγξει μπορεί να πάει στη ΔΟΥ και να το διαπιστώσει, δεν είμαι κλέφτης. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τα λαμόγια. Μου ζήτησαν να στείλω επιστολή σε πρέσβεις και υπουργούς, στην οποία θα γράφω ότι το ίδρυμα δεν έχει σχέση με τη δημοτική αρχή, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Αυτό θα υπάρχει και όταν πάψω να είμαι δήμαρχος Μαραθώνα, ακόμα και όταν πεθάνω. Αυτοί μου έκαναν φασαρία γιατί δεν δείχνω τα στοιχεία των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Οι φίλοι μου που χρηματοδοτούν το ίδρυμα δεν εμπιστεύονται το δημόσιο. Μόνο καλό κάνουν. Παίρνω τηλέφωνο το Σκλαβενίτη, του λέω ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, μου στέλνει σακούλες με τρόφιμα. Άλλοι φίλοι μου αντί να μου κάνουν δώρο ένα ρολόι των 40.000 ευρώ, μου κάνουν μια έρευνα δώρο για τη μαρίνα του μουσείου, την στέλνω στη Ρένα Δούρου και προχωράει το έργο γρηγορότερα».

Εγώ προκάλεσα την ομόφωνη απόφαση

«Την ομόφωνη απόφαση εγώ την προκάλεσα. Εγώ είπα να ψηφίσουν. Αυτό που ψηφίστηκε ομόφωνα, είναι ένα συγκεκριμένο σημείο! Αυτοί ήθελαν να στείλουν ένα γράμμα σε πρεσβείες και Υπουργεία ότι δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος του Μαραθώνα με το ίδρυμα. Βεβαίως αυτό το ξέρουν όλοι δεν είναι ηλίθιοι οι Πρέσβεις. Εννοείται οποιοδήποτε Foundation δεν έχει σχέση με το Δημόσιο. Και λέω βεβαίως στείλτε το! Έδωσα εντολή και στους δικούς μας να το ψηφίσουν ομόφωνα. Ας στείλουν ό,τι γράμμα θέλουν όπου θέλουν τι με νοιάζει».

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Όπως αναφέρει το sdna, από το Μάιο του 2015, ο Ηλίας Ψινάκης έχει συστήσει μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Ίδρυμα Μαραθώνα» (“Marathon Foundation”), πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι ο Ηλίας Ψινάκης γνωστοποιεί προς πάσα κατεύθυνση ότι η συγκεκριμένη εταιρία συστήθηκε με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα («την έφτιαξα για να παρακάμψω τις δυσκολίες του Δημοσίου», αναφέρει χαρακτηριστικά), δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης οποιοδήποτε στοιχείο για τη λειτουργία της καθώς και τα χρήματα που εισπράττει από χορηγίες και δωρεές, τα οποία κατατίθενται στο Ιδρυμα και όχι στο ταμείο του Δήμου. «Οι φραγκάτοι φίλοι μου έχουν εμπιστοσύνη μόνο σε μένα και όχι σε έναν φορέα του Δημοσίου όπως ο Δήμος Μαραθώνος!» έχει δηλώσει ο ίδιος.

Η θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Το γεγονός αυτό, λοιπόν, προκάλεσε την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και το θέμα συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε μια συνεδρίαση που εξελίχθηκε… θυελλώδης.

Η εισήγηση του θέματος που έφερε τον τίτλο «Λήψη μέτρων για τη μη παραπλάνηση τρίτων από τη χρήση του ονόματος Μαραθώνας από το ιδιωτικό ίδρυμα marathon foundation του Ηλία Ψηνάκη» ήταν ιδιαίτερα σκληρή για το Δήμαρχο Μαραθώνα. γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Αντιδρώντας έντονα, ο Ηλίας Ψινάκης, απάντησε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να λογοδοτήσει σε κανέναν για τη δράση της εταιρίας του.

Η ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβούλων

Ωστόσο με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα κάλεσε τον Ηλία Ψινάκη

1) Να αφαιρέσει το όνομα «Μαραθώνας» από την επωνυμία της εταιρίας του

2) Να δημοσιοποιήσει όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας του προς ενημέρωση των δημοτών του Μαραθώνα.

Οργισμένος ο Δήμαρχος Μαραθώνα αρνήθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση είτε της μίας, είτε της άλλης εισήγησης, απαντώντας «τη δική μου εταιρία θα τη διοικώ όπως το θέλω εγώ, θα της δίνω ότι όνομα γουστάρω, και όποιος θέλει να την ελέγξει ας πάει στον Εισαγγελέα».

Τελικώς με παρότρυνση του ίδιου του Ηλία Ψινάκη προς τους δημοτικούς συμβούλους της δικής του παράταξης, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα. Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, αποφάσισε με ψήφους 33-0 να στείλει έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις πρεσβείες, δημόσιους φορείς, ιδρύματα κ.α. με την οποία θα τους ενημερώνει ότι όχι μόνο η εταιρία του Ηλία Ψινάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δήμο Μαραθώνα, αλλά ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Μαραθώνα αρνείται να παρουσιάσει οποιοδήποτε επίσημο οικονομικό στοιχείο για τη λειτουργία της.

Το κείμενο της επιστολής που κοινοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο και προς όλα τα ΜΜΕ είναι το εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Ίδρυμα Μαραθώνα – Marathon Foundation», ουδεμία σχέση έχει με το Δήμο Μαραθώνα.

Πρόκειται για εταιρία που ίδρυσε προσωπικά ο κ. Ηλίας Ψινάκης και για τη λειτουργία της οποίας δεν έχει καμία απολύτως γνώση ή ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χρηματικών ποσών ή των περιουσιακών στοιχείων που αποκτά η συγκεκριμένη εταιρία, είναι ο κ. Ψινάκης και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας στο οποίο κατά καιρούς συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του Δημάρχου Μαραθώνα.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι από τον Μάιο του 2015, όταν και συστάθηκε η συγκεκριμένη εταιρία, ο κ. Ψινάκης αποφεύγει να προχωρήσει στην παραμικρή επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατανομή των χρηματικών δωρεών που εισπράττει το “Marathon Foundation”, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και αναφορές του εμφανίζει την εταιρία του ως συνεργαζόμενη με το Δήμο Μαραθώνα.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οποιαδήποτε δωρεά πραγματοποιείται στο “Marathon Foundation”, ενισχύει τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ηλίας Ψινάκης, και όχι το Δήμο Μαραθώνα

Οποιοσδήποτε συσχετισμός του “Marathon Foundation” με το Δήμο Μαραθώνα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρίας και μόνο αυτής.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να προσφέρουν δωρεές προς το Δήμο Μαραθώνα να απευθύνονται στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου Μαραθώνος (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Σχολεία, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα, ΝΠΔΔ «Τετράπολις», ΔΗΘΕΜΑ, Αθλητικός Οργανισμός κ.α) και όχι σε οιασδήποτε μορφής ιδιωτικές εταιρίες.

Με εκτίμηση,

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαραθώνα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ