«Μάχη» για το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ -Η ιδιοκτήτρια προσφεύγει κατά της κατάσχεσης [βίντεο] - iefimerida.gr

«Μάχη» για το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ -Η ιδιοκτήτρια προσφεύγει κατά της κατάσχεσης [βίντεο]

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος δεν έχει η μάχη για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ. Τώρα, η ιδιοκτήτρια προσέφυγε ενάντια στον νόμο που επιτρέπει στην αυστριακή κυβέρνηση να το κατασχέσει και πιθανότατα να το κατεδαφίσει.

«Μάχη» για το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ -Η ιδιοκτήτρια προσφεύγει κατά της κατάσχεσης [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Πρόκειται για το σπίτι στην πόλη Μπραουνάου της Αυστρίας, στο οποίο είχε γεννηθεί ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889, σε ένα διαμέρισμα το οποίο νοίκιαζαν οι γονείς του, πάνω από ταβέρνα που υπήρχε στο ισόγειο. Το θέμα του εν λόγω ακινήτου παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες.

Το 1972 η αυστριακή κυβέρνηση το νοίκιασε, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι το σπίτι δεν θα πέσει στα χέρια κάποιου ο οποίος θα ήθελε να αναδείξει τη σκοτεινή ιστορία του. Το 1984, η αυστριακή κυβέρνηση προσφέρθηκε να το αγοράσει από την Γκερλίντε Πόμερ, απόγονο των αρχικών ιδιοκτητών, αλλά για δεκαετίες εκείνη απέρριπτε την πρόταση.

«Μάχη» για το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ -Η ιδιοκτήτρια προσφεύγει κατά της κατάσχεσης [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσαν πέρυσι και η Βιέννη αποφάσισε να περάσει από τη βουλή νομοσχέδιο που επιτρέπει την απαλλοτρίωση του κτιρίου για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς «δεν υπάρχει στην Αυστρία άλλο ιστορικό ακίνητο με τέτοια ιδιαίτερη παγκόσμια και πολιτική σημασία». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Ιανουαρίου. Κάτι που περίμενε η Πόμερ προκειμένου να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Βόλφγκανγκ Σαμπλάτνιγκ, επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε προσφυγή και πρόσθεσε ότι αυτή θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σχολίασε ότι περίμενε μόνο την τελική συμφωνία με την Πόμερ για την αποζημίωσή της, προκειμένου να περάσει σε αυτό η κυριότητα του κτιρίου.

Φωτογραφίες: AP, Βίντεο: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αδόλφος Χίτλερ σπίτι Αυστρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ