Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο - iefimerida.gr

Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δράμα χωρίς τέλος φαίνεται ότι ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου. Εκτός από τις ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα hotspot, η κακοκαιρία τους έχει φέρει αντιμέτωπους με το δριμύ ψύχος.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί πραγματική αίσθηση είναι οι συνεχόμενοι θάνατοι που έχουν σημειωθεί στο hotspot της Μόριας, στους οποίους όμως έρχεται να προστεθεί και αυτός ενός 41χρονου Ιρακινού, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου στο κέντρο φιλοξενίας της Σάμου.

Ο πρόσφυγας που είχε κουρδική καταγωγή από το Ιράκ πέθανε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στη Σάμο. Ο πρόσφυγας είχε επισκεφτεί τους γιατρούς του κέντρου και είχε αναφέρει ότι είχε ενοχλήσεις και πόνο στο στήθος. Αφού του έγινε καρδιογράφημα παραπέμφθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του νησιού, όπου πέθανε μετά από λίγο από ανακοπή.
Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν διευκρινίσει ωστόσο, ότι ο πρόσφυγας που είχε φτάσει στην Ελλάδα με την οικογένειά του, όταν πέρασε από τη διαδικασία βασικών ιατρικών εξετάσεων και καταγραφής του ιατρικού ιστορικού δεν δήλωσε κάποια ασθένεια, ενώ όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενημέρωσε ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση και έχει να πάρει φάρμακα για περισσότερο από ένα μήνα.

Όπως σημειώνει μάλιστα η «Εφημερίδα των Συντακτών» που είχε το σχετικό ρεπορτάζ, την ίδια ημέρα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου, είχαν σημειωθεί 4 απόπειρες αυτοκτονίας.

Τρεις θάνατοι στη Μόρια
Οπως έγινε γνωστό χθες το πρωί, 30 Ιανουαρίου, στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια βρέθηκε νεκρός άνδρας ηλικίας 20 περίπου ετών από το Πακιστάν, ενώ ένας άλλος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με φανερά τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που προήλθε από μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε σε σκηνή. Σημειώνεται ότι ο ασθενής μετανάστης διέμενε στην ίδια σκηνή με τον 20χρονο Πακιστανό που τελικά έχασε τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββάτο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 χρονών, αυτός από την Αίγυπτο. Και στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις η ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δυο ανδρών και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία που οδήγησε τρεις ανθρώπους στο θάνατο μέσα σε μια εβδομάδα.

Ανησυχούν για εξέγερση -Υπερπλήρεις οι καταυλισμοί
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το κέντρο φιλοξενίας της Λέσβου έχει ανώτατη χωρητικότητα 3.500 άτομα ωστόσο σε αυτό διαμένουν 4.891 πρόσφυγες και μετανάστες. Στον καταυλισμό επικρατεί αναταραχή, ενώ η αστυνομία ανησυχεί για την πιθανότητα να γίνει κάποια εξέγερση. Από την άλλη στη Σάμο, η κατάσταση είναι παρόμοια καθώς οι δομές έχουν χωρητικότητα για 850 άτομα, ενώ φιλοξενούνται 1.800.

Με τον υπερπληθυσμό συνδέει τους θανάτους ο Μουζάλας

Την ανάγκη αποσυμφόρησης της Μόριας από τον υπερπληθυσμό, «που ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ιατροδικαστικών εξετάσεων δεν μπορώ να τον αποσυνδέσω από τους θανάτους», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανακοινώνοντας τέσσερα μέτρα για την μείωση της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στην Αθήνα, σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει η τοποθέτηση νέων μεγάλων θερμαινόμενων σκηνών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ένα οικόπεδο δίπλα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Το οικόπεδο είχε αρχικά νοικιασθεί από τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό για την ψυχαγωγία των προσφύγων. Εκεί θα τοποθετηθούν είτε μία μεγάλη σκηνή και 20 - 30 μικρότερες, είτε δύο μεγάλες σκηνές. Κάθε μία από τις μεγάλες σκηνές μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα, ενώ συνολικά ο στόχος του υπουργείου είναι να μεταφερθούν στο οικόπεδο αυτό μέχρι 400 άτομα, «ανάλογα όμως με το έδαφος», όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Επίσης, σήμερα μεταφέρθηκαν άλλοι 50 πρόσφυγες και μετανάστες στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί στους 200.

Εξάλλου, το υπουργείο μεταφέρει σήμερα 300 άτομα από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ. Ο Γιάννης Μουζάλας άφησε αιχμές για τη διαχείριση του Καρά Τεπέ, καθώς «αποδεικνύεται ότι είχε χωρητικότητα που δεν μας έδιναν. Κάναμε άτυπο έλεγχο και διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν χώροι, οι οποίοι μέσα στα πλαίσια πιθανώς των αρνήσεων δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, τη διαχείριση του Καρά Τεπέ έχει αναλάβει ο δήμος Λέσβου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τέλος, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει εκ νέου έκκληση στους ξενοδόχους του νησιού να παραχωρήσουν δωμάτια «για να αδειάσουμε χώρο από τη Μόρια και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη δημιουργία καινούριων εγκαταστάσεων εκεί». Σύμφωνα με τον υπουργό, έπειτα από παρεμβάσεις της διευθύντριας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθής Καραγγελή, στις αρχές Ιανουαρίου άρχισαν να ανοίγουν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και σήμερα 400 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

«Συντετριμμένος για τους θανάτους»

Ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε συντετριμμένος για τους τρεις θανάτους στην Μόρια και συμπλήρωσε ότι «οφείλουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να διερευνήσουμε τα αίτια των θανάτων και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση στη Μόρια πιο ελέγξιμη». Σε ερώτηση για το αν οι θάνατοι οφείλονται σε αναθυμιάσεις απάντησε ότι «δεν θεωρώ δεδομένο το γιατί πέθαναν μέχρι να πάρω τις εκθέσεις στα χέρια μου».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η έλλειψη υπερπληθυσμού, η καλύτερη εγκατάσταση των ανθρώπων, θα βοηθούσε αναμφισβήτητα την κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχω αγωνία να υπερασπιστώ το υπουργείο ή την κυβέρνηση. Έχω την αγωνία οι ευθύνες να πάνε εκεί που πρέπει για να λυθεί το πρόβλημα».

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα θερμαντικά σώματα στις σκηνές «γιατί η συγκέντρωση των κατοίκων στην Μόρια είναι τόσο μεγάλη που δεν θα επέτρεπε τέτοια αναβάθμιση».

Ο υπερπληθυσμός, παραδέχθηκε πάντως, «οδηγεί σε δυσκολίες στον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων», αλλά συμπλήρωσε ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη μεταφορά ευάλωτων παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία: από τον Σεπτέμβριο ως τώρα πάνω από 4.000 ευάλωτοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι τις ημέρες με χιόνια 725 ευάλωτοι μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ενδοχώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες 4 θανατοι μία εβδομάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ