«Πρίμα μπαλαρίνα» στο νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ο ακροδεξιός σύμβουλος του Τραμπ - iefimerida.gr

«Πρίμα μπαλαρίνα» στο νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ο ακροδεξιός σύμβουλος του Τραμπ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την προαγωγή του Στιβ Μπάνον στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το σύνθημα #StopPresidentBannon σαρώνει στο Twitter, καθώς πολλοί χρήστες ισχυρίζονται ότι ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart news είναι ο άνθρωπος που θα κινεί πλέον τα νήματα στο Λευκό Οίκο.

Twitter this morning be like...

#StopPresidentBannon pic.twitter.com/7NKdIQ6Xat

Και πράγματι, με το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε στον ακροδεξιό αγκιτάτορα θέση πλήρους μέλους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, την ώρα που υποβάθμιζε τους ρόλους του προέδρου του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι θα παρίστανται μόνον όταν το συμβούλιο μελετά θέματα που άπτονται άμεσα του τομέα ευθυνών τους.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή προαγωγή ενός πολιτικού συμβούλου σε μια αξιοζήλευτη θέση. Υπό τη νέα του ιδιότητα -ανώτερη από εκείνη κορυφαίων στρατιωτικών συμβούλων του προέδρου- ο Στηβ Μπάνον θα συμμετέχει και θα συναποφασίσει στα συμβούλια δίπλα στους επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Θεωρητικά ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και τραπεζίτη και παραγωγός του Χόλυγουντ θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλυν – τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Πενταγώνου, που διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας-.

«Πρίμα μπαλαρίνα» στο νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ο ακροδεξιός σύμβουλος του Τραμπ | iefimerida.gr 0

Όμως στην πράξη ο Μπάνον θα είναι αυτός που θα ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή απ’ όλους -εκτός απ’ τον γαμπρό του Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ- σύμφωνα με όσα ανέφεραν άτομα του περιβάλλοντος του νέου προέδρου καθώς και νυν και πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σων Σπάισερ, είπε ότι ο Μπάνον – ο ιστότοπος Breitbart του οποίου αποτελούσε πόλο έλξης για υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής, πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και συνωμοσιολόγους- ήθελε ανέκαθεν να μετάσχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κι ότι ο Φλυν χαιρέτησε την προαγωγή του του Μπάνον.

Η κίνηση Τραμπ προκάλεσε σοκ σε πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.

Ο Λέων Πανέτα, υπουργός Άμυνας και διευθυντής της CIA σε δύο κυβερνήσεις Δημοκρατικών είνια ξεκάθαρος: «Το τελευταίο μέρος που βάζεις κάποιον, ο οποίος ανησυχεί για την πολιτική, είναι ένα δωμάτιο όπου συζητούν για την εθνική ασφάλεια. Δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν κι ούτε θά ‘πρεπε και τώρα. [Ο Μπάνον] δεν διαθέτει εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Ο βασικός του ρόλος είναι να ελέγχει ή να κατευθύνει τη συνείδηση του προέδρου βάσει των προεκλογικών του δεσμεύσεων...»

Την ίδια άποψη συμμερίζεται κι ο Τζος Μπόλτεν, ο τελευταίος προσωπάρχης του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος απαγόρευε στον πολιτικό σύμβουλο του Μπους, τον Καρλ Ρόουβ τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Οι αποφάσεις ενός προέδρου που λαμβάνονται μ’ αυτούς τους συμβούλους «είναι αποφάσεις ζωής και θανάτου για τους ένστολους» και «δεν θα έπρεπε να κηλιδώνονται από πολιτικές αποφάσεις», είπε.

«Πρίμα μπαλαρίνα» στο νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ο ακροδεξιός σύμβουλος του Τραμπ | iefimerida.gr 1

Η προαγωγή του Μπάνον αντανακλά την εμπιστοσύνη που του έχει ο Τραμπ σε μια σειρά πολιτικών και ιδεολογικών ζητημάτων. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο προκλητικός Μπάνον έπαιζε έναν ιδιαίτερο ρόλο: από τη μία πλευρά συγκρατούσε τον Τραμπ στα συχνά ξεσπάσματά του και πα’ την άλλη τον υποδαύλιζε όταν θεωρούσε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έπρεπε να ξεσηκώσει τη βάση της λευκής εργατικής τάξης.

Ο Τραμπ σέβεται τον Μπάνον επειδή είναι οικονομικά ανεξάρτηυτος και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται το πόστο αυτό... Άτομα του περιβάλλοντος του Μπάνον λένε ότι «η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός» γι’ αυτόν, απλώς αναπληρώνει το κενό ηγεσίας που δημιουργείται στο προσωπικό λόγω λαθών που έκανε ο Φλυν ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ