Αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ Πούτιν και Τραμπ σχεδιάζουν συνάντηση... πριν τον Ιούλιο - iefimerida.gr

Αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ Πούτιν και Τραμπ σχεδιάζουν συνάντηση... πριν τον Ιούλιο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αίμα ρέεει ποτάμι στην ανατολική ΟΥκρανία. Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση των φιλορώσων αυτονομιστών το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις που σημειώνονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο θάνατος των τριών εκ των στρατιωτών αυτών αναφέρθηκε την Κυριακή, όταν το Κίεβο ανακοίνωνε ότι απώθησε επίθεση των φιλορώσων ανταρτών από την πόλη Αβντιγίβκα. Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι θέσεις τους στην περιοχή δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό από τις ουκρανικές δυνάμεις από τον οποίο σκοτώθηκε ένας αντάρτης.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο του 2014 μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο οι νεκροί υπολογίζονται σε σχεδόν 10.000.

Ουκρανία και ΝΑΤΟ κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι υποστηρίζει τους αντάρτες αποστέλλοντας στρατό και όπλα. Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης αυτής, αλλά και της προσάρτησης από το Κρεμλίνο της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να θεωρείται υπόλογη η Ρωσία μπορεί να χαλαρώσει μετά την άνοδο στην εξουσία στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και έχει αναφερθεί στην πιθανότητα άρσης των κυρώσεων αυτών.

Πριν τη σύνοδο του G20 τον Ιούλιο η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, λέει το Κρεμλίνο

Πάντως, ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις , αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ να συναντηθούην πριν τη σύνοδο του ομίλου των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη τον Ιούλιο.

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν από τηλεφώνου το Σάββατο κι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνομιλία ήταν καλή.

«Αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για κάποια συμφωνία (για τις κυρώσεις). Θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιήσουμε την ημερομηνία και την ώρα της συνάντησης των δύο προέδρων. Οι σύμβουλοί τους εργάζονται επ’ αυτού», είπε προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει πριν την προγραμματισμένη για τις 7-8 Ιουλίου σύνοδο του G20 στο Αμβούργο.

Ο Πεσκόφ είπε ότι Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα των κυρώσεων στην τηλεφωνική τους συνομιλία, την πρώτη απ’ την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου. Πρόσθεσε όμως: «είδαμε μια ετοιμότητα για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων μέσω του διαλόγου, πράγμα που ζητούσε εδώ και καιρό ο πρόεδρος Πούτιν, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε τα περασμένα χρόνια.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ