Γαλλία: Ενας ένας οι μεταρρυθμιστές εγκαταλείπουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επειδή κέρδισε ο Μπενουά Αμόν - iefimerida.gr

Γαλλία: Ενας ένας οι μεταρρυθμιστές εγκαταλείπουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επειδή κέρδισε ο Μπενουά Αμόν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την αδιαμφισβήτητη νίκη του «αριστερού» Μπενουά Αμόν για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να στραβώνουν.

Οσοι βουλευτές και στελέχη στήριξαν τον μεταρρυθμιστή Μανουέλ Βαλς, τώρα εκφράζουν αμφιβολίες για τον Μπενουά Αμόν, ενώ πολλοί ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον επίσης μεταρρυθμιστή Εμμανουέλ Μακρόν. Ο σοσιαλιστής βουλευτής Gilles Savary το δήλωσε ευθέως: «Εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το δήθεν ενωτικό κλίμα και οι συνενώσεις δήθεν φίλων έχουν ξεπεραστεί. Εγώ παραδέχομαι ότι ένα από τα θετικά του Μπενουά Αμόν είναι η καθαρή γραμμή του. Πρόκειται για μια γραμμή που συνενώνει την αριστερά της αριστεράς, αλλά αφήνει στο περιθώριο όλη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή», δήλωσε.

Ο ίδιος βουλευτής δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει αντάρτικο εναντίον του Αμόν: «Δεν θα έπρεπε εμείς να κάνουμε στον Μπενουά Αμόν όσα ο Μπενουά Αμόν έκανε σε όλες τις προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Εγώ περιμένω στις προσεχείς ημέρες να δω τι θα προτείνει στους σοσιαλδημοκράτες. Είτε μια σύνθεση αποδεκτή είτε την τοποθέτηση ενός τρίτου υποψηφίου που θα μας εκφράζει».

Οι μεταρρυθμιστές που υποστήριξαν τον Μανουέλ Βαλς βρίσκονται σε αναταραχή. Το πρωί της Τρίτης θα συναντηθούν με τον Βαλς για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, αφού ο «αριστερός» Αμόν δεν τους εκφράζει. Ωστόσο, αρκετοί δεν περιμένουν οδηγίες για να απομακρυνθούν από τον Αμόν. Ο σοσιαλιστής βουλευτής Alain Calmette δήλωσε ότι «μετά τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών και σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μου, θα υποστηρίξω τον Εμμανουέλ Μακρόν». Το ίδιο και ο σοσιαλιστής βουλευτής Dominique Baert, ο οποίος δήλωσε ότι προτιμά «τον εξάδελφο Μακρόν από τον ψεύτικο αδελφό Αμόν», εννοώντας ιδεολογικά.

Αυτή η αιμορραγία στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος προς τον Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, αναμένεται αρκετές δεκάδες βουλευτών να αποχωρήσουν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να στηρίξουν τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία. Ορισμένοι εκτιμούν ότι περίπου 40 βουλευτές θα προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του μεταρρυθμιστή Μακρόν. Αλλοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια συνιστώσα εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να κρατήσουν τη «φλόγα του Βαλς αναμμένη», στο πρότυπο μιας «συνιστώσας μεταρρυθμιστών».

Σε επίπεδο οπαδών, το κύμα φυγής μετά την εκλογή Αμόν είναι μεγαλύτερο: σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, το κίνημα του Εμμανουέλ Μακρόν μετράει 5.000 μέλη περισσότερα από το βράδυ της Κυριακής, οπότε και εξελέγη ο «αριστερός» Μπενουά Αμόν.

Στην ίδια αμηχανία βρίσκονται και άλλα στελέχη που ήταν συνυποψήφιοι στις προκριματικές για το χρίσμα. Αυτό συμβαίνει στο Ριζοσπαστικό Κίνημα της Αριστεράς, με επικεφαλής τη Σίλβια Πινέλ, η οποία στήριξε τον Μανουέλ Βαλς στον δεύτερο γύρο. Παρότι η Πινέλ είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει όποιον εκλεγεί στις προκριματικές, στην ανακοίνωσή της μετά την επικράτηση του Αμόν τα πράγματα έχουν αλλάξει:
«Το πρόγραμμα του Μπενουά Αμόν, αν επιθυμεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, πρέπει να συνενώσει. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε μαζί του για να διαλευκάνει ορισμένα θέματα στο πρόγραμμά του. Στο μεταξύ, καλούμε όλους τους μεταρρυθμιστές της αριστεράς να συναντηθούμε στις επόμενες ημέρες για να συνδιαμορφώσουμε από κοινού έναν αξιόπιστο πολιτικό λόγο ενόψει των προεδρικών εκλογών».

Αμφιβολίες μετά την επικράτηση του Μπενουά Αμόν εκφράζουν και ορισμένοι επώνυμοι υποστηρικτές της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Ο επιχειρηματίας Πιέρ Μπερζέ, αμέσως μετά την επικράτηση Αμόν, έγραψε στα social media: «Θα στηρίξω χωρίς δεύτερη σκέψη τον Εμμανουέλ Μακρόν για να εκλεγεί πρόεδρος και να μας οδηγήσει προς μια σοσιαλδημοκρατία».

Γαλλία: Ενας ένας οι μεταρρυθμιστές εγκαταλείπουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επειδή κέρδισε ο Μπενουά Αμόν | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ