Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει χάος ακόμη και στην κυβέρνησή του με το διάταγμα - iefimerida.gr

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει χάος ακόμη και στην κυβέρνησή του με το διάταγμα

Φωτογραφία: AP/ Alex Brandon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, από το Πεντάγωνο, την Παρασκευή ότι θα ενεργοποιήσει αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψει τις εγχώριες τρομοκρατικές επιθέσεις, ελάχιστοι στην κυβέρνησή του ήξεραν ακριβώς τι εννοούσε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν σίγουροι για το σε ποιους πολίτες θα απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ, γράφει το CNN. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έκανε νομική ανάλυση της εντολής, αφότου το υπέγραψε ο Τραμπ. Και όπως αναφέρουν δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, πράκτορας της συνοριοφυλακής που ήρθε αντιμέτωπος με πρόσφυγες που έφταναν στη χώρα, τους παρέπεμψε για ερωτήσεις στον... ίδιο τον πρόεδρο.

Το βράδυ του Σαββάτου (για τις ΗΠΑ), ομοσπονδιακή δικαστής διέταξε επείγουσα αναστολή των απελάσεων εκείνων που επηρεάζονται από την απόφαση του Τραμπ και βρίσκονταν ήδη σε αεροδρόμια, όπου κρατούνταν παρότι είχαν έγκυρη βίζα. Η δικαστής αποφάσισε ότι μπορούν να μπουν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Οι μονομερείς κινήσεις του Τραμπ, που προκάλεσαν την οργή των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαμαρτυρίες σε αεροδρόμια πολλών πόλεων της χώρας, αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει γρήγορα τις προεκλογικές υποσχέσεις του, σχολιάζει το δημοσίευμα. Ταυτόχρονα όμως, εμπεριέχουν τις παγίδες για μία διοίκηση που σε μεγάλο βαθμοί αποτελείται από αξιωματούχους με ελάχιστη ομοσπονδιακή εμπειρία, προσθέτει το CNN.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις την Παρασκευή- την ημέρα που ο Τραμπ υπέγραψε τη διαταγή για την απαγόρευση εισόδου στους πολίτες 7 χωρών για 90 ημέρες και την αναστολή του προσφυγικού προγράμματος για 120 ημέρες- είχαν την ευκαιρία να δουν οι έμπειροι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας τις τελικές λεπτομέρειες της διαταγής.

Συνέπεια αυτού ήταν μία απίστευτη σύγχυση σε όλη τη χώρα, καθώς τα αεροδρόμια πάσχιζαν να προσαρμοστούν στις νέες οδηγίες. Στη Νέα Υόρκη, δύο Ιρακινοί που κρατήθηκαν στο JFK- μαζί με άλλους δέκα- έκαναν αγωγή στην κυβέρνηση. Στη Φιλαδέλφεια, οικογένεια 6 Σύρων που είχαν βίζα χάρη σε συγγενείς στις ΗΠΑ τοποθετήθηκαν σε πτήση επιστροφής στη Ντόχα, ενώ άλλοι που ήταν στον αέρα σχεδιαζόταν να έχουν την ίδια τύχη.

Παρόλα αυτά, την ίδια ώρα, ο Τραμπ υποστήριζε ότι η κυβέρνησή του ήταν απόλυτα προετοιμασμένη. «Δουλεύει ωραία. Το βλέπετε στα αεροδρόμια. Το βλέπετε παντού. Δουλεύει ωραία και θα έχουμε μία πολύ, πολύ αυστηρή απαγόρευση, την οποία έπρεπε να έχει αυτή η χώρα εδώ και χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ομως, τα προβλήματα φαίνεται πως ξεκίνησαν από το γεγονός ότι το διάταγμα συντάχθηκε από την ομάδα πολιτικής του Λευκού Οίκου, χωρίς να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που θα επέτρεπε στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας να παρέχουν επιχειρησιακή καθοδήγηση, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε το CNN.

Η ηγεσία της Εσωτερικής ασφάλειας είδαν τις τελικές λεπτομέρειες λίγο πριν από την οριστικοποίηση του διατάγματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το βράδυ της Παρασκεύης, το υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας κατέληξε στη νομική ερμηνεία ότι το διάταγμα που επιβάλει περιορισμούς στους πολίτες επτά χωρών δεν ισχύει για τους ανθρώπους που έχουν άδεια νόμιμης παραμονής, πιο απλά εκείνους που έχουν πράσινη κάρτα.

Ομως, ο Λευκός Οίκος το απέρριψε αυτό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις πηγές του CNN. Η εντολή ήρθε από τον στενό κύκλο του προέδρου, με επικεφαλής τους Στίβεν Μίλερ και Στιβ Μπάνον. Η απόφασή τους ήταν ότι εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα μπορούσε να επιτρέψει στους κατόχους πράσινης κάρτας να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Επίσης, συζήτηση έγινε για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιβαστούν σε διεθνείς πτήσεις. Αποφασίστηκε τελικά, από το αρμόδιο υπουργείο, ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ και να εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μετά από μία δεύτερη διαλογή.

Ομως, σύμφωνα με το CNN, η οδηγία που εστάλη στις αεροπορικές εταιρείες το βράδυ της Παρασκευής έλεγε ξεκάθαρα ότι «οι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται και μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ».

Επιπλέον, πριν εκδώσει το διάταγμα ο Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δεν ζήτησε τη νομική καθοδήγηση του Γραφείο Νομικού Συμβούλου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ερμηνεύει τους νόμους για την εκτελεστική εξουσία. Ούτε εκείνοι που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του διατάγματος είχαν ενημερωθεί πριν από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν από κάποιες λεπτομέρειες, που δημιουργούσαν ερωτήματα για το πώς θα διαχειριστούν όσους βρίσκονταν ήδη σε πτήση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ διάταγμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ