Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν - iefimerida.gr

Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τόνισε πως ελπίζει να έχει μια καλή σχέση με τον Πούτιν, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

O Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Brexit ως «κάτι υπέροχο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που επισκέφθηκε σήμερα τον Λευκό Οίκο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες, υποστήριξε ο κ. Τραμπ. Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Τραμπ απάντησε πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για κυρώσεις.

Οπως αποκάλυψε η Βρετανή πρωθυπουργός, η Βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βρετανία και ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα το πράξει εντός του 2017.

Επίσης η Μέι είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον Τραμπ, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο, η Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

Στις επαφές που είχε με τον Τραμπ η Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί» μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του για τα βασανιστήρια, ο Τραμπ είπε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μάτις δεν πιστεύει στα βασανιστήρια και τόνισε ότι αν και δεν συμφωνεί απαραιτήτως θα σεβαστεί την απόφαση του υπουργού Άμυνας.

Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν  | iefimerida.gr 0

Δηλώσεις

  • Τραμπ: «Μία ελεύθερη Βρετανία είναι ευλογία για ολόκληρο τον κόσμο και οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Εκ μέρους του Έθνους μας σας ευχαριστώ για την τιμή να βρίσκεστε εδώ απόψε».
  • Μέι: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η νίκη σας ήταν εντυπωσιακή και η σχέση των δύο χωρών βασίζεται στην ιστορία. Συζητήσαμε πολλά θέματα και συμφωνήσαμε. Για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε για να νικήσουμε τον ISIS, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο και σε επίπεδο πληροφοριών. Συζητήσαμε και για την Συρία και τη Ρωσία.

Συζητήσαμε ακόμη τη σημασία του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τέλος, μιλήσαμε για το μέλλον της οικονομίας των δύο χωρών και τις εμπορικές μας σχέσεις. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλος εταίρος και είμαστε και οι δύο φιλόδοξοι να χτίσουμε σε αυτή τη σχέση για να εγκαθιδρύσουμε οικονομικές σχέσεις. Είμαι πεπεισμένη πως οι σχέσεις αυτές είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Πολύ σημαντική στιγμή οι σημερινές ομιλίες για την ελευθερία και την ευημερία των λαών και των δύο χωρών.

Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν  | iefimerida.gr 1

Επιμένει ο Τραμπ: Λειτουργεί ο εικονικός πνιγμός

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Τερέζα Μέι είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Ως προς το αν διαφώνησε με τον Τραμπ – όπως είχε προαναγγείλει ότι θα το πράξει – η Μέι απάντησε διπλωματικά: «Τον άκουσα και με άκουσε. Συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων και θα συνεχίσουμε και μετά τη συνέντευξη Τύπου. Το νόημα όμως της σχέσης, είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ αν επιμένει αναφορικά με τα βασανιστήρια και ειδικά τον «εικονικό πνιγμό» απάντησε: «Ο νέος υπουργός Άμυνας δεν πιστεύει απαραίτητα στα βασανιστήρια, ή στον εικονικό πνιγμό. Δεν συμφωνώ απαραίτητα, αλλά αυτός θα αποφασίσει γιατί του έχω δώσει αυτή την εξουσία. Θα τον εμπιστευτώ. Πιστεύω πως λειτουργεί όμως».

Ερωτηθείς για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε: «Δεν τον ξέρω τον κύριο. Ελπίζω να έχουμε μια φανταστική σχέση. Αν έχουμε μια καλή σχέση, μπορούμε να νικήσουμε τον ISIS μαζί. Είναι ένα κακό που πρέπει να φύγει. Για το πώς θα πάει η σχέση, θα σας το πω στο μέλλον».

Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν  | iefimerida.gr 2

Για το Μεξικό

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον λαό του Μεξικού, έχω φίλους μεξικανούς, συνεργάζομαι με μεξικανούς», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς τις απαιτήσεις που έχει από την γειτονική χώρα.

Η Τερέζα Μέι, απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τις δύο χώρες.

Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν  | iefimerida.gr 3
Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν  | iefimerida.gr 4
Τραμπ στη Μέι: «Υπέροχο το Βrexit» -Τι είπε για Πούτιν  | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ Μέι Λευκός Οίκος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ