Η Τουρκία βάζει και την Ιντερπόλ στο «παιχνίδι» με τους 8 αξιωματικούς -Πού αποσκοπεί - iefimerida.gr

Η Τουρκία βάζει και την Ιντερπόλ στο «παιχνίδι» με τους 8 αξιωματικούς -Πού αποσκοπεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το νέο αίτημα για έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία, η Αγκυρα βάζει στο «παιχνίδι» και την Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έστειλε έγγραφο και προς τη Διεθνή Αστυνομία, με το οποίο ζητά έκδοση Κόκκινου Δελτίου για τη σύλληψη των 8 στρατιωτικών που «συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου». Σε τι αποσκοπεί όμως αυτή η κίνηση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς; Και τι σημαίνει «Κόκκινο Δελτίο»;

Οπως αναφέρεται και στο επίσημο σάτι της Ιντερπόλ, «ένα Κόκκινο Δελτίο είναι ένα αίτημα για τον εντοπισμό και την προσωρινή σύλληψη ενός προσώπου εν αναμονή της έκδοσής του. Εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία (σ.σ.: της Ιντερπόλ) κατόπιν αιτήματος ενός κράτους-μέλους ή ενός διεθνούς δικαστηρίου που βασίζεται σε έγκυρο εθνικό ένταλμα σύλληψης. Δεν είναι ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία χώρα-μέλος να συλλάβει ένα άτομο που αποτελεί το αντικείμενο του Κόκκινου Δελτίου. Κάθε χώρα-μέλος αποφασίζει ποια νομική αξία έχει να εκδώσει ένα Κόκκινο Δελτίο εντός των συνόρων της».

Σε ερώτημα αν τα άτομα που μπαίνουν σε Κόκκινο Δελτίο καταζητούνται από την Ιντερπόλ, η απάντηση είναι σαφής: «Οχι, τα άτομα αυτά δεν καταζητούνται από την Ιντερπόλ. Καταζητούνται από μια χώρα ή ένα διεθνές δικαστήριο. Οταν η Ιντερπόλ δημοσιεύει ένα Κόκκινο Δελτίο, το κάνει απλώς για να ενημερώσει όλες τις χώρες-μέλη ότι το εν λόγω πρόσωπο καταζητείται βάσει εντάλματος σύλληψης ή ισοδύναμης δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί από μια χώρα ή ένας διεθνές δικαστήριο. Η Ιντερπόλ δεν εκδίδει εντάλματα σύλληψης».

Οσο για το ποιος είναι ο σκοπός έκδοσης Κόκκινου Δελτίου, το σάιτ αναφέρει ότι «τα Κόκκινα Δελτία εκδίδονται για άτομα που αναζητούνται για να τους απαγγελθεί δίωξη ή για να εκτίσουν ποινή. Οταν το άτομο αναζητείται για να του απαγγελεθεί ποινική δίωξη, αυτό σημαίνει ότι είναι ύποπτο για τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος, αλλά δεν έχουν διωθεί ακόμα και έτσι θα πρέπει να θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Το πώς μπορεί μια χώρα να ζητήσει την έκδοση Κόκκινου Δελτίου γίνεται κατόπιν αιτήματος -όπως αυτό που κατέθεσαν οι Τούρκοι για τους 8 στρατιωτικούς. «Η αστυνομία μιας χώρας-μέλους της Ιντερπόλ αιτείται την έκδοση Κόκκινου Δελτίου παρέχοντας πληροφορίες για την υπόθεση. Η Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ εκδίδει Κόκκινο Δελτίο αφότου ολοκληρωθεί ενδελεχής έλεγχος της υπόθεσης. Αν συμβεί αυτό, ειδοποιούνται οι αστυνομικές Αρχές σε όλον τον κόσμο».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Ιντερπόλ θα εκδώσει Κόκκινο Δελτίο για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεπώς, η τουρκική κίνηση μάλλον είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, στην προσπάθεια της Αγκυρας να πιέσει καταστάσεις και να κάνει γνωστό το πρόβλημα διεθνώς, με απώτερο στόχο να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ