«Αντιμετωπίσαμε λάθος την κρίση - Θάψαμε πολλά κάτω από το χαλί» - iefimerida.gr

«Αντιμετωπίσαμε λάθος την κρίση - Θάψαμε πολλά κάτω από το χαλί»

κρίση του 2008
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρόμικα παιχνίδια έπαιξαν κάποιοοι στην πλάτη υπσοτηρίζει αντιπρόεδρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας της «International Herald Tribune», Αχιλλέας Τσάλτας. Σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» μιλάει για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τα ξένα Μέσα στα χρόνια της κρίσης και δίνει τη δική του άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ.

Υποστηρίζει πως η κρίση στην Ελλάδα είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολύ τον παγκόσμιο Τύπο επειδή είναι κάτι που αγγίζει την παγκόσμια οικονομία. Επισημαίνει μάλιστα πως δεν είναι απλώς θέμα της Ελλάδας αυτό που γίνεται στη χώρα αλλά μια παγκόσμια κρίση. Τόνιζει μάλιστα «προσωπικά πιστεύω ότι δεν αντιμετωπίσαμε σωστά την κρίση του 2008. Θάψαμε πάρα πολλά κάτω από το χαλί, παρουσιάστηκε μια παροδική ανάκαμψη και πολύ σύντομα εμφανίστηκαν πάλι όλα τα βασικά προβλήματα του οικονομικού συστήματος στη Δύση. Τα διεθνή media ενδιαφέρονται τώρα πολύ περισσότερο για το τι γίνεται στην Ελλάδα απ' ό,τι δέκα χρόνια πριν, γιατί η Ελλάδα πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με την ευρωπαϊκή όσο και με την παγκόσμια οικονομία».

Συνεχίζοντας να μιλά για τα media λέει πως ορισμένα media είναι ιδιαίτερα επιθετικά κάποιες φορές, θέλοντας να εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ΜΜΕ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση επειδή η κυκλοφορία κάθε εφημερίδας στον κόσμο μειώνεται λόγω των ψηφιακών Μέσων που επικρατούν. Ετσι, οι εφημερίδες προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να εντυπωσιάσουν και να τραβήξουν την προσοχή του κοινού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες φορές να κάνουν πράγματα τα οποία είναι φτηνά και εμπρηστικά. Νομίζω πάντως ότι τα ξένα Μέσα προσπαθούν να καλύψουν την κρίση στην Ελλάδα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Αναφερόμενος στον ελληνικό Τύπο ο κ.Τσάλτας τονίζει πως το βασικό πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα ότι υπάρχουν πολλά media, ενώ επισημαίνει πως ότι υπάρχουν ΜΜΕ για λάθος σκοπό. «Οι ιδιοκτήτες των περισσότερων Μέσων είναι επιχειρηματίες ή εφοπλιστές οι οποίοι τα χρησιμοποιούν όχι για τον λόγο που πρέπει να υπάρχουν, δηλαδή για να ενημερώνουν και να διαφωτίζουν τον κόσμο, αλλά για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους «New York Times», ο ιδιοκτήτης των οποίων, ο Αρθουρ Σουλτζμπέργκερ, έχει και την «International Herald Tribune». Ο κ. Σουλτζμπέργκερ και η οικογένειά του δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο και ο σκοπός τους είναι ένας: θέλουν οι εφημερίδες τους να λειτουργούν με τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, να ενημερώνουν, να αναλύουν, να ασκούν κριτική και να αποκαλύπτουν. Δεν έχουν άλλες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή δεν εξυπηρετούν συμφέροντα. Εκεί νομίζω ότι χαλάει το πράγμα στα ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ