Handelsblatt: Κομισιόν και ΕΚΤ ετοιμάζουν «κρυφό σχέδιο» για ευρω-χρέος - iefimerida.gr

Handelsblatt: Κομισιόν και ΕΚΤ ετοιμάζουν «κρυφό σχέδιο» για ευρω-χρέος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έκδοση κοινού ευρωζωνικού χρέους ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχεδιαζόμενοι τίτλοι θα είναι μία δέσμη ομολόγων από διάφορα κράτη της ευρωζώνης και θα αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα» και στόχος τους θα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού του κίνδυνου πτώχευσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής είναι άγνωστη τι θέση θα μπορούσαν να έχουν τα ελληνικά ομόλογα στα συγκεκριμένο σχέδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα όμως, το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο έκδοσης ενιαίου χρέους – καθώς το γερμανικό Δημόσιο θα κληθεί να μοιραστεί τις ευθύνες του δανεισμού με τις αδύναμες οικονομίες του Νότου.

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», το συμβουλευτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το σχέδιο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ισοδυναμεί με «ευρω-ομόλογα από την πίσω πόρτα».

«Γενικά, η αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνηση προς τα ευρωομολόγα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η εκπρόσωπος Ναντίν Κάλβεϊ σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει αμφιβολίες εάν θα υπάρξει επαρκής ζήτηση για τέτοιους είδους χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα σε κατάσταση κρίσης.

Η έκθεση της Κομισιόν για το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Handelsblatt ευρυζωνικο χρεος Κομισιόν ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ