Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι - iefimerida.gr

Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις επιλογές των εκδοτικών οίκων για τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς ξεχωρίζουν αγαπημένοι συγγραφείς που δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, o Νιλ Γκέιμαν, o Αλεχάντρο Σάμπρα, η Έμα Ντόναχιου και ο Τζο Νέσμπο είναι πολυβραβευμένοι συγγραφείς με το δικό τους πιστό αναγνωστικό κοινό σε όλον τον κόσμο. Τα νέα τους μυθιστορήματα θα κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

  • Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, «Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς» 
Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 0

«Σε καιρούς σκοτεινούς, πάντα υπήρξαν καλοί άνθρωποι που, με οδηγό τη Λογική, μόχθησαν να φέρουν στους συμπατριώτες τους τον διαφωτισμό και την πρόοδο. Και δεν ήταν λίγοι όσοι πάσχιζαν να το εμποδίσουν».
Μετά την «Υπομονή του ελεύθερου σκοπευτή», ένα βιβλίο αφιερωμένο στο γκράφιτι «το αντάρτικο της τέχνης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ήρωάς του ο Σνάιπερ, ο πιο διάσημος γκραφιτάς της Ισπανίας, ο Ρεβέρτε επιστρέφει πίσω στο παρελθόν για μια ακόμη συναρπαστική περιπέτεια. Βρισκόμαστε στην Ισπανία στα τέλη του 18 ου αιώνα. Η Βασιλική Ακαδημία αναθέτει σε δύο από τα μέλη της να ταξιδέψουν μυστικά στο Παρίσι με στόχο να αποκτήσουν τους 28 τόμους της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας των Ντ’Άλαμπέρ και Ντιντερό που ήταν απαγορευμένη στη χώρα. Οι δυο ακαδημαϊκοί ξεκινούν για ένα ηρωικό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, μηχανορραφίες και μυστικά. Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και χαρακτήρες. Το «Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς» μιλάει για εκείνους τους ανθρώπους που με οδηγό τα φώτα της Λογικής θέλησαν κάποτε να αλλάξουν τον κόσμο.

Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 1


* Το «Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη.

  • Νιλ Γκέιμαν, «Ποτέ και πουθενά»

Κάθε νέο συγγραφικό έργο του Νιλ Γκέιμαν αποτελεί είδηση, αφού ο δημιουργός θρυλικού «Sandman» θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους τις φανταστικής λογοτεχνίας. Οι παράξενες ιστορίες του Γκέιμαν, οι οποίες διαδραματίζονται στις σύγχρονες μεγάλες πόλεις, είναι σκοτεινές και αλληγορικές, κρύβουν μέσα τους τη βία και το φόβο, ενώ τις περισσότερες φορές μοιάζουν περισσότερο αληθινές από όσο θα θέλαμε. Το «Ποτέ και πουθενά» πρωτοκυκλοφόρησε το 1998, γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και γρήγορα πέρασε στη σφαίρα του κλασικού. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας συνηθισμένος νεαρός που ζει στο Λονδίνο συνηθισμένες μέρες. Η ζωή του θα αλλάξει την ημέρα που θα σταθεί να βοηθήσει μια τραυματισμένη γυναίκα που αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο. Η πράξη του αυτή θα τον φέρει σε επαφή με έναν κόσμο που δεν είχε φανταστεί ποτέ. Το Υπόγειο Λονδίνο απλώνεται κάτω από τους γνωστούς δρόμους που περπατάει κάθε μέρα και είναι μια παντελώς άγνωστη και επικίνδυνη πόλη η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους. Πρόκειται για μια σκοτεινή πόλη των θαυμάτων· ο ήρωας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει παράξενα πλάσματα και κακούς εκδικητές και να περάσει πολλές δοκιμασίες μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει στην παλιά του ζωή.

Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 2


* Η νέα αναθεωρημένη έκδοση του «Ποτέ και πουθενά» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.

  • Αλεχάντρο Σάμπρα, «Η ιδιωτική ζωή των δέντρων»
Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 3

«Κάθε Κυριακή, ο Χουλιάν αφιερώνει χρόνο στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Και κάθε βράδυ, αυτοσχεδιάζει και αφηγείται στη θετή του κόρη Ντανιέλα, λίγο πριν αυτή κοιμηθεί, πρωτότυπες ιστορίες με δέντρα. Όμως, το αποψινό βράδυ δεν είναι σαν τ’ άλλα: η Βερόνικα, γυναίκα του Χουλιάν και μητέρα της Ντανιέλας, καθυστερεί ανεξήγητα να γυρίσει σπίτι. Κι όσο η νύχτα προχωρά και η Βερόνικα δεν επιστρέφει, ο Χουλιάν αναπολεί τη ζωή τους και φαντάζεται τι σκέψεις μπορεί να κάνει για το μυθιστόρημά του η Ντανιέλα καθώς θα μεγαλώνει... χωρίς μητέρα».

Ο Αλεχάντρο Σάμπρα έχει ένα μοναδικό τρόπο να γράφει ιστορίες γεμάτες νοσταλγία, με ήρωες που μας θυμίζουν κάτι από την παιδική μας αθωότητα. «Η ιδιωτική ζωή των δέντρων» είναι ένα παλαιότερο μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα ο οποίος εντυπωσίασε πρόσφατα αναγνωστικό κοινό και κριτικούς με το «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι». Το ίδιο είχε συμβεί και με το «Μπονσάι», μια μικρή ερωτική ιστορία που είχε κυκλοφορήσει το 2008. «Η ιδιωτική ζωή των δέντρων» είναι μια τρυφερή ιστορία που μάλλον θα δώσει απάντηση στην ερώτηση: «Σ έναν κόσμο που είναι έτοιμος να καταρρεύσει, γιατί ο Χουλιάν επιλέγει να διαβάζει και να γράφει βιβλία;».

Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 4


* «Η ιδιωτική ζωή των δέντρων» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

  • Έμα Ντόναχιου, «Το Θαύμα»

Το «Δωμάτιο» ήταν η συγκλονιστική ιστορία ενός πεντάχρονου αγοριού που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του κλεισμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, φυλακισμένος μαζί με τη μητέρα του από έναν ψυχοπαθή. Γνώρισε μεγάλη εκδοτική και κινηματογραφική επιτυχία και ήταν από τους πρωταγωνιστές της περσινής απονομής των Όσκαρ.
Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Το Θαύμα» η Έμα Ντόναχιου επιλέγει ένα ακόμη δύσκολο θέμα, αφού εμπνέεται από την «Ιερή Νηστεία» την οποία επέβαλλαν παλαιότερα στον εαυτό τους τα νεαρά κορίτσια. Δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της αυστηρής νηστείας. Σε μια μικρή ιρλανδική κοινότητα, στα μισά του 19ου αιώνα, η 11χρονη Άννα έχει να τραφεί μήνες και παρ' όλα αυτά επιζεί, πράγμα που οι θρησκόληπτοι συντοπίτες της θεωρούν θαύμα. Μια νοσοκόμα καλείται να αναλάβει την ιατρική παρακολούθησή της και σύντομα συνειδητοποιεί ότι παρακολουθεί τον αργό θάνατο ενός παιδιού στο όνομα της πίστης. Η Ντόναχιου συνδυάζει το σασπένς με την κοινωνική κριτική και την ψυχολογική εμβάθυνση. «Το Θαύμα» είναι ένα μυθιστόρημα που φανερώνει πόσο απάνθρωπος μπορεί να γίνει ο θρησκευτικός φανατισμός, από όπου κι αν προέρχεται, αλλά και πόσο περίπλοκοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε θέματα πίστης και ατομικής ηθικής.

Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 5


* «Το Θαύμα» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου.

  • Τζο Νέσμπο, «Η Δίψα»

«Πάντα επέστρεφα στον Χάρι, είναι η αδελφή ψυχή μου. Βέβαια είναι ψυχή χαμένη στο σκοτάδι, οπότε η εμπειρία της κατάδυσης σ’ αυτήν είναι μεν συναρπαστική αλλά και συναισθηματικά εξαντλητική. Όμως ο Χάρι και η ιστορία του αξίζουν τις άγρυπνες νύχτες μου».
Δύο χρόνια μετά την τελευταία του υπόθεση, ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε επιστρέφει για να κυνηγήσει έναν αδίστακτο σίριαλ κίλερ. Η «Δίψα» είναι η ενδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε και αποτελεί συνέχεια της «Αστυνομίας. Στην «Αστυνομία» ο βετεράνος επιθεωρητής, που έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές έρευνες εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων στο Όσλο, επιστρέφει στην υπηρεσία και προσπαθεί να σώσει τους συναδέρφους του από έναν δολοφόνο που τριγυρνά στους δρόμους της πόλης και σκοτώνει αστυνομικούς. «Η Δίψα» ξεκινάει με την επανένταξη του Χόλε στις δυνάμεις της αστυνομίας, με αφορμή μια ακόμη υπόθεση που συγκλονίζει την νορβηγική κοινωνία. Ένας παρανοϊκός κυκλοφορεί και σκοτώνει τους ανυποψίαστους διάφορους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου γνωριμιών Tinder. Για να πιάσει τον δολοφόνο ο Χάρι θα χρειαστεί να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν, σε μια υπόθεση που μάλλον θα προτιμούσε να μείνει θαμμένη για πάντα.

Πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr 6


* «Η Δίψα» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη. Ο εκδοτικός οίκος αυτές τις μέρες οργανώνει «διαγωνισμό εξωφύλλου» και καλεί τους αναγνώστες να επιλέξουν το εξώφυλλο της νέας περιπέτειας του Χάρι Χόλε. Πληροφορίες στο www.metaixmio.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ