Μεξικό προς Τραμπ: Θα σας γυρίσει «μπούμερανγκ» ο φόρος –Εσείς θα πληρώσετε για το τείχος - iefimerida.gr

Μεξικό προς Τραμπ: Θα σας γυρίσει «μπούμερανγκ» ο φόρος –Εσείς θα πληρώσετε για το τείχος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ταχείς ρυθμούς επιδεινώνεται το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού για το τείχος που σκοπεύει να χτίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη μεθόριο των δύο χωρών.

Το Μεξικό καταδικάζει τα σχέδια της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς έως και 20% στις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων για να καλύψει το κόστος ανέγερσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι είπε ότι αυτό θα καταστήσει ακριβότερα τα μεξικανικά προϊόντα και θα γυρίσει έτσι μπούμπερανγκ στους αμερικανούς καταναλωτές, που θα καταλήξουν να πληρώσουν αυτοί για το τείχος κατά μήκος των 3.200 χλμ συνόρων.

Ο πρόεδρος του Μεξικό ακύρωσε νωρίτερα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ καθώς κλιμακώνεται η κόντρα για το ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη για το σχέδιο του Τραμπ, που ηταν μια απ’ τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«Η επιβολή δασμών στις μεξικανικές εισαγωγές στις ΗΠΑ δεν είναι ο τρόπος για να κάνουν το Μεξικό να πληρώσει, αλλά τους βορειοαμερικανούς καταναλωτές που θα πληρώνουν ακριβότερα τα αβοκάντο, τα πλυντήρια και τις τηλεοράσεις», είπε ο Βιντεγκαράι, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης» για το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος του Τραμπ.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπο του Λευκού Οίκου Σων Σπάισερ είπε ότι ένας φόρος 20% θα απέφερε έσοδα περίπου 10 δισ δολαρίων ετησίως.

«Αυτή τη στιγμή η πολιτική της χώρας μας είναι να φορολογούνται οι εξαγωγές και οι εισαγωγές να μπαίνουν ελεύθερα, πράγμα γελοίο», είπε προσθέτοντας ότι με το φόρο «θα πληρωθεί άνετα το τείχος».

Αλλά ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, είπε αργότερα ότι ο φόρος αυτός είναι απλώς μία απ’ τις επιλογές που εξετάζονται.

Αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο θα έδειχνε πολύ αδύναμος αν ταξίδευε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες και για πολλούς συμπατριώτες του αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του βασικού ισχυρισμού του Τραμπ ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το αμερικανικό τείχος.

Αυτό, βέβαια, μπορεί τελικά να γίνει αν εφαρμοστεί στην πράξη η πρόταση για επιβολή δασμών 20% στα μεξικανικά προϊόντα. Η επίπτωση θα γινόταν αισθητή σ’ ολόκληρο το Μεξικό καθώς εξάγει αγαθά αξίας κάπου 300 δις δολαρίων ετησίως στις ΗΠΑ.

Πάντως η ιδέα χρηματοδότησης του τείχους μέσω ενός νέου φόρου είναι απαράδεκτη για τους περισσότερους Μεξικανούς που θεωρούν απάνθρωπο, αναποτελεσματικά, ακριβό και μη αναγκαιό το τείχος.

Το ρήγμα μεταξύ των δύο γειτόνων και εμπορικών εταίρων έχει βαθύνει λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση του Νιέτο ότι δεν θα πάει στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ έσπευσε να πει ότι η συνάντηση θα ήταν ούτως ή άλλως «άκαρπη» αν το Μεξικό δεν έδειχνε «σεβασμό» προς τις ΗΠΑ και δεν πλήρωνε για το τείχος.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέηαμ προειδοποίησε ότι οι αμερικανοί καταναλωτές μπορεί να είναι τελικά αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος του προτεινόμενου φόρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ