Αγριεύουν οι αγρότες: Κλείνουν επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Νίκαιας - iefimerida.gr

Αγριεύουν οι αγρότες: Κλείνουν επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Νίκαιας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες που διαμαρτύρονται για τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Από χθες το μεσημέρι της Πέμπτης αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων έφτασαν στην Νίκαια όπου έκλεισαν επ’ αόριστον την Εθνική Οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα,. Το βράδυ παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στρατοπέδευσαν στο σημείο, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν δίωρους συμβολικούς αποκλεισμούς και στο αντίθετο ρεύμα.

Αγριεύουν οι αγρότες: Κλείνουν επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Νίκαιας | iefimerida.gr 0

Στο μπλόκο έφτασε και πορεία εργαζομένων, παρουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να δείξουν, όπως δήλωσαν, με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, από το μπλόκο της Νίκαιας, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είμαστε εδώ σήμερα, όπου θα στηθεί το μεγαλύτερο μπλόκο των αγροτών, για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη αλλά και την ενότητα του αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Άλλωστε, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σταθερά εκφράζει την αναγκαιότητα της κοινής πάλης των εργαζομένων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr εκτιμάται πως περισσότερα από 350 τρακτέρ βρέθηκαν χθες στον κόμβο της Νίκαιας. Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πέριξ της αερογέφυρας, με την κυκλοφορία να δίνεται από παρακαμπτήριες οδούς. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών καθώς δεν τους επετράπη να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό. Μετά τις 3 το μεσημέρι ωστόσο, τους επιτράπηκε να ανέβουν και στον κόμβο.

Αγριεύουν οι αγρότες: Κλείνουν επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Νίκαιας | iefimerida.gr 1

Οι αιχμές Καμμένου για τις κινητοποιήσεις και η απάντηση Μπούτα

Στο μεταξύ αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που χθες βρέθηκε στη Λάρισα και των αγροτών ξέσπασε χθες με αφορμή ένα σχόλιο του πρώτου ότι στα μπλόκα «είναι μία μερίδα του ΚΚΕ».

Απάντηση στον κ. Καμμένο έδωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας. «Αμα όλοι αυτοί που κατεβαίνουν στα μπλόκα ήταν ΚΚΕ, δε θα ήταν υπουργός και δεν θα γίνονταν συνέταιρος για να μας θάψει», είπε ο κ Μπούτας.

Αγριεύουν οι αγρότες: Κλείνουν επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Νίκαιας | iefimerida.gr 2

«Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες το μπλόκο θα στηθεί και να ενισχυθεί, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μας ξεκληρίζει. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας, μόλις τα τρακτέρ έφθασαν στον κόμβο της Νίκαιας το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αποφασισμένοι να φτάσουν στον Προμαχώνα οι αγρότες

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που χθες Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. «Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα», διεμήνυσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα.

Αγριεύουν οι αγρότες: Κλείνουν επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Νίκαιας | iefimerida.gr 3

Υπενθυμίζεται, ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 100 τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πολλά είναι αυτά που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο σημείο, είτε επειδή δεν έπαιρναν μπροστά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, είτε γιατί εμποδίζεται η προσέλευσή τους από αστυνομικές δυνάμεις.

Κλειστή η Ιονία οδός στο ύψος της Άρτας

Κλειστός επ’αρόριστον παραμένει και ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα όπου οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρο Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Καθημερινό δίωρο μπλόκο στην Πατρών-Κορίνθου στο Αίγιο

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, ενώ αντίθετα οι αγρότες της Αιγιάλειας θα συνεχίσουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και στον 'Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας, ενώ στην Ηλεία οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γραμματέας του συλλόγου αγροτών δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, αναφέρθηκε αρχικά στην συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, λέγοντας ότι «οι θέσεις του υπουργείου είναι συγκεκριμένες, δεν δέχονται την άλλη άποψη και πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

«Εμείς μετρήσαμε δυνάμεις και έχουμε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, γιατί πλέον τα πράγματα δεν είναι απλά» είπε ο Δημήτρης Φλίγγος, σε ό,τι αφορά τη στάση των αγροτών, και εξήγησε: «Είναι τέτοια η επιβάρυνση που θα δεχθούμε, που καθιστά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μη βιώσιμες. Έτσι κρίναμε, ότι μία κινητοποίηση για να είναι σωστή θα πρέπει να έχει μία συμμετοχή, με τουλάχιστον 250 αγροτικά μηχανήματα. Επειδή λοιπόν οι δυνάμεις που είχαμε χθες δεν πιάνουν αυτό τον στόχο και σε μία κίνηση από την δική μας πλευρά να θέσουμε τους συναδέλφους μας προ των ευθυνών τους, αποφασίσαμε την αναστολή των κινητοποιήσεων, μήπως και καταφέρουμε να τους κάνουμε να καταλάβουν ορισμένα πράγματα. Έτσι, σε δύο τρεις ημέρες ανάλογα με την ανταπόκριση από τον κόσμο, ενδέχεται να κατεβάσουμε ένα δυναμικό μπλόκο».

Σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών, ο Δημήτρης Φλίγγος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Εάν εξαιρέσουμε τα αιτήματα που είναι κοινά από όλους τους αγρότες, η δυτική Αχαΐα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως το αίτημα της επέκτασης της διώρυγας του φράγματος του Πηνείου, γιατί θα αρδεύσει επιπλέον 150.000 στρέμματα με ότι αυτό σημαίνει για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και το κόστος της καλλιέργειας». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Φλίγγος, «το συγκριμένο έργο βρίσκεται στη φάση της χρηματοδότησης της μελέτης».

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αιγιάλεια, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ελήφθη απόφαση «ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου από δίωρος κάθε απόγευμα να γίνει τρίωρος και συγκεκριμένα από τις 17:00 έως τις 20:00».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η νέα κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την Κυριακή, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί αποκλεισμός υπηρεσιών.

Δύο μπλόκα στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία, η παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών ανακοίνωσε ότι έπειτα από σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συντονιστικών επιτροπών από όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, αποφασίστηκε η δημιουργία δύο μπλόκων. Το πρώτο θα είναι στον κόμβο Κεφαλόβρυσου της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και το δεύτερο στον 'Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Επίσης, στις 12το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου.

Στην Ηλεία, αποφασίστηκε από τους αγρότες να συνεχιστεί ο δίωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας, από τις 11:00 έως τις 13:00. Όμως, σε πρώτη φάση το κλείσιμο του δρόμου θα γίνεται ανά δύο ημέρες.

Αποφασισμένοι οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας

Με τη φράση «τέρμα ο πολιτισμένος διάλογος, ήρθε η ώρα για πράξεις», οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προσέρχονται σήμερα στις 17.00, σε νέα συνάντησή τους στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς.

Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα σχέδιά τους και ενδεχομένως απο αύριο να ξεκινήσουν να κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στα σημεία που έχει αποφασιστεί να στήσουν τα μπλόκα. Πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρουν ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και ενα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πιθανόν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σε ετοιμότητα και πιο αρτιότερα συντονισμένοι φαίνεται ότι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας και ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα,Θέρμη, Κιλκίς, Λαγκαδάς και Δερβένι.

Τονίζεται ότι το Σάββατο 28/1, λίγο μετά τις 11 το πρωί, πρόκειται να στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, που πέρυσι ηγείτο του μπλόκου στα Μάλγαρα και συμμετέχει και φέτος ως ένας εκ των δύο επικεφαλής, ενώ είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, διευκρίνισε ότι «πέραν των όσων ήδη γνωστοποιήθηκαν, το μπλόκο των Μαλγάρων θα συμμετέχει σήμερα στη σύσκεψη στο Πολύκαστρο». Πρόσθεσε δε: «Μπορεί μεν να στήνεται το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, αλλά δεν αποκλείεται πέραν της όποιας χιλιομετρικής απόστασης μας χωρίζει απο ένα άλλο, να μεταβούν δυνάμεις σε αυτό, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο».

Στη γενική τους συνέλευση στην Πέλλα, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ομόφωνα συντεταγμένα να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο Κιλκίς, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα απο 60 τρακτέρ έξω απο το κτίριο της αντιπεριφέρειας, φαίνεται σε ότι σε πρώτη φάση θα στηθεί το γνωστό μπλόκο στην είσοδο της πόλης και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να μεταβούν σε άλλο σημείο.

Από την πλευρά τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18.00.

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζοοtechnia" που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2/2. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ναι σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά χωρίς το κλείσιμο δρόμων».

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.

Από 30/1 στήνονται μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και τα μπλόκα θα στηθούν τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 19:30, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην προχθεσινή τους συνέλευση, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30/1 στις 12 το μεσημέρι, στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:
Κατά τη διάρκεια του μπλόκου της Νίκαιας στην ΠΑΘΕ, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αγρότες Λάρισα μπλόκα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ