Παπαδήμος: Το πιο κρίσιμο τρίμηνο για τη σωτηρία της χώρας - iefimerida.gr

Παπαδήμος: Το πιο κρίσιμο τρίμηνο για τη σωτηρία της χώρας

psi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση καθώς στις επόμενες ενενήντα ημέρες θα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και τη διαβούλευση για το PSI. Με την Τρόικα να έχει ήδη στείλει αναλυτικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αυστηρότητα που θα δείξουν στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου.

Η Τρόικα απαιτεί πλέον διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν αλλαγές -μειώσεις- σε μισθούς και συντάξεις. Φυσικά πάγιο αίτημα των δανειστών μας είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και η κατάργηση οργανισμών και φορέων του κράτους, ειδικά μετά και το ναυάγιο που ήρθε με την εργασιακή εφεδρεία, το θέμα των άμεσων απολύσεων είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι έως το 2015 να έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000.

Από την άλλη η κυβέρνηση, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναζητά τρόπο για να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά και να βρεθεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Γι αυτό ποντάρει στην στήριξη των εταίρων και στην άμεση εκμετάλλευση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο ότι οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την Τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Για να γίνει όμως πραγματικότητα το κούρεμα του χρέους, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012-15. Από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το οικονομικό αυτό πρόγραμμα «εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ