Οι Ινδιάνοι Σίου διαμαρτύρονται για τους δύο πετρελαιαγωγούς που ενέκρινε ο Τραμπ - iefimerida.gr

Οι Ινδιάνοι Σίου διαμαρτύρονται για τους δύο πετρελαιαγωγούς που ενέκρινε ο Τραμπ

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η φυλή των Σιού του Όρθιου Βράχου για τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ με τα οποία επιτρέπεται να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Dakota Access.

Ο αγωγός θα μεταφέρει αργό από τη Βόρεια Ντακότα στο Ιλινόι και από εκεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Η φυλή των Ινδιάνων, υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός, κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο των ίδιων που ζουν στην περιοχή αλλά και όλων των Αμερικανών και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου.

Η φυλή των Σιού του Όρθιου Βράχου υποστηρίζει εξάλλου ότι ο αγωγός θα περάσει από ιερούς τόπους για τους Αμερινδούς, όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει τις πηγές πόσιμου νερού.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη φυλή σημείωσε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν "βιαστική και ανεύθυνη".

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Καναδά χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου Τραμπ για τον αγωγό Keystone XL. "Είμαστε υπέρ του Keystone και, όπως γνωρίζουν όλοι, η καναδική πλευρά αυτού του σχεδίου έχει ήδη εγκριθεί", τόνισε η Κρίστια Φρίλαντ, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό, όμως ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατήγγειλαν ομόφωνα την "ατυχή" πρωτοβουλία του προέδρου. "Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει (προτεραιότητα) στο μέλλον του πλανήτη μας" τόνισε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Για την οργάνωση "Φίλοι της Γης" (Friends of the Earth) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς "την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ" εις βάρος "της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ Καναδάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ