Δικηγόροι μηνύουν τον Τραμπ για παράνομες συναλλαγές με ξένες κυβερνήσεις - iefimerida.gr

Δικηγόροι μηνύουν τον Τραμπ για παράνομες συναλλαγές με ξένες κυβερνήσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυση κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να καταθέσει μια ομάδα δικηγόρων και συνταγματολόγων κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι επιτρέπει στις εταιρείες του να αποδέχονται πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις κατά παράβαση του αμερικανικού Συντάγματος.

Η μήνυση που θα καταθέσει μέσα στα επόμενα 24ωρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν η «Κίνηση Πολιτών για την Ευθύνη και την Ηθική στην Ουάσινγκτον» θα επικαλεστεί την παράγραφο του Αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους να έχουν δοσοληψίες με ξένες κυβερνήσεις, γνωστή ως «Διάταξη περί Απολαβών» (Emolument Act). Αποβλέπει στο να αποδείξει ότι ο Τραμπ παράνομα βρίσκεται στην εξουσία, καθώς οι εταιρείες του συναλλάσσονται με κυβερνητικούς οργανισμούς από χώρες εκτός των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας, καθώς θεωρείται απόπειρα διαφθοράς και δωροδοκίας.

Η ομάδα αυτή που κινείται κατά του Τραμπ θα επιδιώξει δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει στο νέο πρόεδρο να έχει τέτοιου είδους δοσοληψίες ανέφερε ο Ντίπακ Γκούπτα, ένας απ’ τους δικηγόρους που εργάζονται πάνω στην υπόθεση αυτή.

Ο Τραμπ κάνει μπίζνες με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία κι οι Φιλιππίνες, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ομάδα, η οποία είχε έως πρόσφατα ως επικεφαλής έναν άνθρωπο των Δημοκρατικών και υποστηρική της Χίλαρι Κλίντον, τον Ντέηβιντ Μπροκ.

«Όταν ο πρόεδρος Τραμπ καθίσει για να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες μ’ αυτές τις χώρες, ο αμερικανικός λαός δεν θα μπορεί να γνωρίζει κατά πόσον ο Τραμπ θα έχει στο μυαλό του και τα κέρδη που θα αποκομίσει ως επιχειρηματίας», λέει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του Τραμπ παρέπεμψε για απαντήσεις σε νομική εταιρεία που εκπροσωπεί τον πρόεδρο σε ζητήματα ηθικής. «Εμείς δεν κάνουμε σχόλια για τους τους πελάτες μας ή τη δουλειά που κάνουμε γι’ αυτούς», είπε ο εκπρόσωπος της νομικής εταιρείας Morgan Lewis & Bockius.

Η μήνυση θα χρησιμοποιηθεί και για να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στον Τραμπ να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση, δήλωσε ο εκ μέρους της ομάδας που κινείται εναντίον του νέου προέδρου, ο Νόρμαν Λ. Άιζεν, πρώην νομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα,. Στη φορολογική δήλωση θα φανεί ξεκάθαρα με ποιες κυβερνήσεις συναλλάσσεται, πού είναι εκτεθειμένος με δάνεια και πού, εκτός ΗΠΑ, έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμα ώστε οι Αμερικανοί πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι τα κίνητρα και τα ενδεχόμενα οφέλη για τις επιχειρήσεις του Προέδρου της χώρας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ