Καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες ανήμερα Θεοφανείων - iefimerida.gr

Καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες ανήμερα Θεοφανείων

καιρός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χοντρά ρούχα θα πρέπει να φορέσουν όσοι επιλέξουν να γιορτάσουν έξω τα Θεοφάνεια, αφού ο υδράργυρος αύριο θα πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση. Όσοι ήθελαν μάλιστα να βουτήξουν για να πιάσουν το σταυρό, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Τσουχτερό κρύο, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Ειδικά σε περιοχές βόρειας και κεντρικής χώρας ο υδράργυρος θα βουτήξει κάτω από το μηδέν, ενώ από το απόγευμα θα πέσουν και χιόνια στα ορεινά. Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και το Σάββατο ενώ μικρή βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί την Κυριακή.

Την Παρασκευή ανήμερα των Θεοφανείων θα σημειωθεί επιδείνωση του καιρού με βροχές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 Μποφόρ και βαθμιαία στο Αιγαίο 8 με 9 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια.

Και το Σάββατο όμως θα είναι άστατος ο καιρός με ισχυρές βροχές και οι θυελλώδεις ανέμους. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κακοκαιρία σε όλη τη χώρα όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση από βορρά προς νότο.

Την Κυριακή στην ανατολική και νότια χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ και το πρωί στο νότιο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδος κυρίως την ημέρα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες:

  1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ'Α όψιν, ανάλογα µε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).
  2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.
  5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.
  6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.
8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.
9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ