Στα 1,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο - iefimerida.gr

Στα 1,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Νοέμβριο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα (9,7%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (6,7%), ενώ το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επίσης δεν σημείωσαν αξιόλογες μεταβολές.

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή αύξηση, καθώς η βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες καθαρές εισαγωγές καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα, παρουσίασαν άνοδο κατά 14,4% και 14,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές, αντίστοιχα. Αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα κατά 3,3% και 3,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 61 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν. Ειδικότερα, το Νοέμβριο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,7%, αλλά οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 13,8%.

Το Νοέμβριο του 2016, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ, κατά 26 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής.

Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ, κατά 64 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2015, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Κατά το 11μηνο του 2016 (Ιανουάριος – Νοέμβριος), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρό έλλειμμα 171 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 990 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών δεν αντιστάθμισε την πτώση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών να επιδεινωθεί. Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επίσης επιδεινώθηκε, ενώ βελτιώθηκε το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.

Το ισοζύγιο αγαθών στο ενδεκάμηνο παρουσίασε βελτίωση κατά 684 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών (4,3%), ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρουσίασε μικρή άνοδο (1,7%).

Σημειώνεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6,9%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 6,6%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 618 εκατ. ευρώ, κατά 62 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 65 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤτΕ ισοζύγιο έλλειμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ