Δίκτυο Acromarket: Συναλλαγές χωρίς χρήματα αλλά με ανταλλαγή -Για φαγητό, ένδυση, περίθαλψη - iefimerida.gr

Δίκτυο Acromarket: Συναλλαγές χωρίς χρήματα αλλά με ανταλλαγή -Για φαγητό, ένδυση, περίθαλψη

ACROMARKET
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλληλεγγύη, γενναιοδωρία αλλά και μια γενικότερη αλλαγή στάσης ζωής προτείνει το δίκτυο εθελοντών acromarket.

Μια ομάδα 150 ανθρώπων έχουν ως όραμα να αλλάξουν νοοτροπία, να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους και να αφήσουν, όσο είναι εφικτό, τα χρήματα στην άκρη.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κώστας Σακάς, μέλος του acromarket, όλα γίνονται με ανταλλαγή.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ανταλλάσουμε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε μήνα.
Η ιδέα αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια επάνω στην λογική ότι το χρήμα είναι μια σύμβαση.
Ζούμε σε καιρούς κρίσης κι έτσι σκεφτήκαμε ότι εφόσον κάποτε οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν χωρίς να υπάρχει αυτή η σύμβαση, μπορούμε και εμείς να δοκιμάσουμε αυτό το δίκτυο ανταλλαγής».

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θερμή και ολοένα αυξάνεται όπως τονίζει ο κ. Σακάς, ο οποίος δηλώνει ότι «το σημαντικότερο που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του είναι να αλλάξει νοοτροπία, να μην σκεφτεί πονηρά ότι θα δώσω κάτι, όπως κάτι που δεν του χρειάζεται (π.χ. ένα σεμεδάκι της γιαγιάς) και θα πάρω κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα φαγητό.
Αν όλοι σκεφτούμε έτσι δεν οδηγεί πουθενά».

Δίκτυο Acromarket: Συναλλαγές χωρίς χρήματα αλλά με ανταλλαγή -Για φαγητό, ένδυση, περίθαλψη  | iefimerida.gr 0

Το ιδεολογικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει τους εθελοντές του acromarket όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακάς είναι η ενσυναίσθηση, καθώς προσπαθούν να μπούνε στη θέση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

«Σκεφτόμαστε αν ο συνάνθρωπος μας έχει να φάει, να ντυθεί, αν έχει ιατρική περίθαλψη, αν θέλει να μάθει μια ξένη γλώσσα, αλλά δεν έχει τα χρήματα να το κάνει.
Αν μπούμε σε αυτή τη λογική και σκεφτούμε τον διπλανό μας, τότε αυτό λέγεται εφαρμοσμένη αλληλεγγύη κι όχι αλληλεγγύη στα λόγια απλά για να λέμε όμορφες θεωρίες».

Όπως υπογραμμίζει όμως ο Κώστας Σακάς «είμαστε ρομαντικοί αλλά όχι σε υπερθετικό βαθμό, δηλαδή κι εμείς που το οργανώνουμε και το υποστηρίζουμε όλο αυτό κινούμαστε και με χρήμα, δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα κάνουμε μέσω ανταλλαγής.

Αλλά είναι μια καλή λύση γιατί ξέρουμε όλοι ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και το οικονομικό είναι τεράστιο ζήτημα στις ημέρες μας. Για αυτό και κάποιες βασικές ανάγκες, όπως φαγητό, ένδυση ή κάποιες υπηρεσίες σχετικά με ιατρική περίθαλψη και φροντίδα κάποιων ατόμων μπορούν να καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να γίνει νέα συνήθεια για όλους, διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά βαθιά ηθική, μια κρίση αξιών».

«Οπότε, αν αλλάξουμε νοοτροπία μπορεί ο ένας βοηθώντας τον άλλο να δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο που σιγά - σιγά θα μεγαλώνει. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή» συμπληρώνει ο κ. Σακάς.

Δίκτυο Acromarket: Συναλλαγές χωρίς χρήματα αλλά με ανταλλαγή -Για φαγητό, ένδυση, περίθαλψη  | iefimerida.gr 1

Οι εθελοντές του acromarket βρίσκονται σε συνεννόηση με το δήμο Αθήνας, ώστε σε λίγες εβδομάδες να αποκτήσουν ένα μόνιμο κεντρικό σημείο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών στην Δημοτική Αγορά, στην Κυψέλη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από τον Κώστα Σακά, μέλος του δικτύου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ