Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κινείται ανάμεσα σε εφικτό και υπερβατικό -Νέο πρόγραμμα - iefimerida.gr

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κινείται ανάμεσα σε εφικτό και υπερβατικό -Νέο πρόγραμμα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την άνοιξη του 2017 το χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια.

To Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξελίσσεται και εκτός της μουσικής γίνεται και χώρος διαλέξεων, θεάτρου, κινηματογράφου, όπερας, συναυλιών και χορωδιών, αλλά και νέων και εικαστικών δράσεων και «ανήσυχων ήχων» και κοινωνικής ευαισθησίας, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τους χαλεπούς, οικονομικά, καιρούς, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο πολιτιστικής προσφοράς στον τόπο.

Με επιχορήγηση εξαιρετικά μειωμένη, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, που μετά βίας αγγίζει το 50% του προϋπολογισμού του (συνολικά περί το 1,5 εκατ. ευρώ - όταν προ τριετίας ξεπερνούσε τα τρία εκατ. ευρώ), η διοίκηση και η καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού, καθώς και τα 40 άτομα που στελεχώνουν το σύνολο των τμημάτων του, («αριθμός σχεδόν αστείος σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς» όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο πρόεδρός του, Νικήτας Μυλόπουλος) «το Μέγαρο Μουσικής φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέου τύπου διαλεκτική σχέση με την πόλη και τους υπόλοιπους πολιτιστικούς οργανισμούς και να καταστεί πόλος αντίστασης στην περιρρέουσα ηθική και πνευματική έκπτωση που επικρατεί εν μέσω μάλιστα βαθειάς οικονομικής κρίσης».

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κινείται ανάμεσα σε εφικτό και υπερβατικό -Νέο πρόγραμμα  | iefimerida.gr 0

«Παραμένουμε ένας οικονομικά υγιής οργανισμός, με τα πόδια στη γη, αλλά και το κεφάλι στα σύννεφα» είπε ο κ. Μυλόπουλος, στην παρουσίαση του προγράμματος, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, ο πιανίστας, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «πολυσχιδές, ανήσυχο, πολυεπίπεδο και κινούμενο ανάμεσα στο εφικτό και το υπερβατικό, όπως εξάλλου οφείλει να κάνει η τέχνη» .

Με συνέπεια στη στρατηγική εξωστρέφειας και συνεργασιών που ακολουθεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 στηρίζει τις δημιουργικές αναζητήσεις, αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ, το ΚΘΒΕ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνάμα, εντείνονται οι συνεργασίες με φορείς, όπως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το British Council και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κινείται ανάμεσα σε εφικτό και υπερβατικό -Νέο πρόγραμμα  | iefimerida.gr 1

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε θεματικές ενότητες που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως η ενότητα «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά», «Σινεμά με θέα», αλλά και περαιτέρω συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών και σχημάτων σε κύκλους, όπως η «Μουσική Δωματίου» ενώ δυναμικό παρόν έχουν θεματικές όπως ο κύκλος «Θέατρο στο Μέγαρο», διαλέξεις, παλαιά μουσική, ζωντανές αναμεταδόσεις και σινεμά, χορωδιακή μουσική και εκπαιδευτικοί θεσμοί, εμφανίσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων.

Το πρόγραμμα καθεαυτό, στηρίζει τις δημιουργικές αναζητήσεις, αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ, το ΚΘΒΕ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνάμα, εντείνονται οι συνεργασίες με φορείς όπως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το British Council και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Η περίοδος Ιανουαρίου - Ιουνίου μας επιφυλάσσει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με υψηλή καλλιτεχνική αξία, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε θεματικές ενότητες που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως η ενότητα “Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά”, "Σινεμά με θέα", αλλά και περαιτέρω συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών και σχημάτων σε κύκλους όπως η “Μουσική Δωματίου”.

Τέλος δυναμικό παρών έχουν θεματικές όπως ο κύκλος "Θέατρο στο Μέγαρο", διαλέξεις, παλαιά μουσική, ζωντανές αναμεταδόσεις και σινεμά, χορωδιακή μουσική και εκπαιδευτικοί θεσμοί, εμφανίσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων και εκδηλώσεις που τονίζουν την κοινωνική ευαισθησία του Οργανισμού, απαρτίζουν έναν πολυεπίπεδο προγραμματισμό που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και θα προκαλέσει την τακτική του προσέλευση στο Μέγαρο.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κινείται ανάμεσα σε εφικτό και υπερβατικό -Νέο πρόγραμμα  | iefimerida.gr 2

φωτογραφία: MOYSA Ορέστης Κουράκης

Σημαντικό ρόλο φυσικά στον προγραμματισμό του Μεγάρου παίζει η MOYSA (η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου). Εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες της θα εντείνει τις παρεμβάσεις σε συλλόγους φορείς και αναπάντεχους χώρους -εντός και εκτός Μεγάρου- τις συνεργασίες της (side by side) με άλλες ορχήστρες και φυσικά τη συμμετοχή της στο 2ο MOYSA Summer School.

Ήδη ισχύουν οι τιμές των 5 ευρώ για πολλές από τις παραστάσεις του.

Πάσχα στο ΜΜΘ

Κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο σημαντικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής. Την Μεγάλη Δευτέρα, η συνεργασία του ΟΜΜΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την εμβληματική Συμφωνία Της Αναστάσεως του Gustav Mahler, με τη συμμετοχή κορυφαίων λυρικών καλλιτεχνών και δύο χορωδιών. Την Μεγάλη Τετάρτη θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, το Stabat Mater του Vivaldi από μία ομάδα εξαίρετων μουσικών όπως οι Νίκος Σπανός, Δήμος Γκουνταρούλης, Σίμος Παπάνας, Γεράσιμος Χοϊδάς κ.α.

Προβολές και Ζωντανές Μεταδόσεις

Το καθιερωμένο «Σινεμά με Θέα» του ΟΜΜΘ, που συνδιοργανώνεται για 3η χρονιά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνιο. Το Σινεμά με Θέα παρέχει την καλύτερη θέα της πόλης και αποτελεί την πιο δυναμική εισαγωγή στο θερινό πρόγραμμα του ΟΜΜΘ, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ