Τούρκοι δικηγόροι: «Το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα είναι ένα σουλτανάτο» - iefimerida.gr

Τούρκοι δικηγόροι: «Το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα είναι ένα σουλτανάτο»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τουρκική βουλή ψηφίζει την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι ο επικεφαλής των 79 δικηγορικών συλλόγων της χώρας φοβάται ότι αυτό θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πατρίδα του.

«Η Τουρκία κυβερνήθηκε επί σχεδόν έξι αιώνες μ’ ένα ανάλογο σύστημα», λέει ο Μετίν Φεϊζίογλου. «Και στη λογοτεχνία μας έχουμε έναν ορισμό γι’ αυτό το σύστημα: λέγεται σουλτανάτο.»

Τούρκοι δικηγόροι: «Το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα είναι ένα σουλτανάτο»  | iefimerida.gr 0

Δηλώνει πάντως σίγουρος ότι οι αλλαγές του συντάγματος δεν θα είχαν καμία τύχη σ’ ένα δημοψήφισμα: «ο λαός δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει», είπε.

Από χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση ψηφίζει σε δεύτερη ανάγνωση επί των 18 άρθρων που θα ενισχύσουν δραστικά τις εξουσίες του Ερντογάν, ανοίγοντας το δρόμο για παραμονή του στον προεδρικό θώκο μέχρι το 2029. Εφόσον υπερψηφιστούν οι αλλαγές αύριο και μεθαύριο τότε την άνοιξη θα ζητηθεί η ετυμηγορία του λαού.

Τούρκοι δικηγόροι: «Το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα είναι ένα σουλτανάτο»  | iefimerida.gr 1

Ο Φεΐζίογλου λέει ότι αν διαψευσθούν οι προσδοκίες του και συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, «τότε θα είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές.»

Ο δικηγόρος άσκησε ιδιαίτερη κριτική στο γεγονός ότι με τη μεταρρύθμιση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη επιρροή του προέδρου της χώρας στη Δικαιοσύνη. «Θέλουν να καταργήσουν τη διάκριση των εξουσιών», λέει προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα θα οδηγούσε «σε αστάθεια και χάος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ