Χριστοδουλίδης: Στόχος η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο ανώτατο επίπεδο - iefimerida.gr

Χριστοδουλίδης: Στόχος η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο ανώτατο επίπεδο

Φωτογραφία: Τwitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 παραχώρησε συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και για τα επόμενα βήματα που η Κύπρος εξετάζει να ακολουθήσει στις διαβουλέυσεις.

Στόχος και επιθυμία της Λευκωσίας είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί εφόσον προκύψει έδαφος θετικής κατάληξης στο επίπεδο των τεχνοκρατών. Σε αντίθετη περίπτωση, η επόμενη συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών”, ανέφερε χρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η συνάντηση που ξεκινά σήμερα στο Mont Pelerin σε επίπεδο τεχνοκρατών αποτελεί συνέχεια της διάσκεψης που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη, σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε:«Αυτές τις τρεις μέρες οι τεχνοκράτες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιχειρήσουν μέσα από απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που άπτονται στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις», επεσήμανε.

Οσον αφορά το πόρισμα το εμπειρογνωμόνων το οποίο αναμένεται για την Παρασκευή, και για το αν μετέπειτα οι συνομιλίες θα μεταφερθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τη διάσκεψη στο επίπεδο των Τεχνοκρατών. Αν προκύψει από τα αποτελέσματα ότι υπάρχει έδαφος για θετική κατάληξη τότε θα πρέπει να θεωρούμε ότι η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο πρωθυπουργών. Σε αντίθετη περίπτωση, η επόμενη συνάντηση θα ξεκινήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως αν θα συνεχίσει σε επίπεδο πρωθυπουργών. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο αυτό σημαίνει, ότι και μέσα από τη συζήτηση των τεχνοκρατών υπάρχει η υποδομή από πλευράς προόδου για τη συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών και κατ' επέκταση ότι ο στόχος της θετικής κατάληξης είναι εφικτός».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν «Είναι ξεκάθαρο πως ισχύει το ανοικτό τέλος των διαπραγματεύσεων», ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν τόνισε ότι «οι δημόσιες δηλώσεις έχουν την σημασία τους και τον συμβολισμό τους, αλλά αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα το οποίο διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα να σημειωθεί πως την Τετάρτη ξεκίνησαν στο Μοντ Πελερίν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με στόχο να γίνει η καταγραφή σ' ένα κοινό κείμενο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι θέσεις όλων των πλευρών ενώ με το τέλος της διαδικασίας αυτής οι διαβουλεύσεις θα μετατοπιστούν σε πολιτικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματευτές απόόλες τις πλευρές καλούνται από σήμερα να καταγράψουν τις ανησυχίες και τα αιτήματα τους αναφορικά με όλα τα
θέματα ασφάλειας, που προκύπτουν στη λύση του Κυπριακού.

Ας σημειωθεί, πως για πρώτη φορά συμμετέχει και η ΕΕ με τον Πίτερ βαν Νούφελ, ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε άλλωστε ενεργά και στις δικοινοτικές
συνομιλίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Εκπρόσωπος της Ελλάδας έχει οριστεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος που συνοδεύεται από τους καθηγητές διεθνούς δικαίου, Χρήστο Ροζάκη και Πέτρο Λιάκουρα, την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ, Τασία Αθανασίου και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες καθώς και από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ