Τζόζεφ Στίγκλιτς: Θα αποτύχει η οικονομική πολιτική του Τραμπ - iefimerida.gr

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Θα αποτύχει η οικονομική πολιτική του Τραμπ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, υποστηρίζοντας ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές.

«Ο Τραμπ είναι υπέρμαχος του προστατευτισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε ο αμερικανός οικονομολόγος στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Υπάρχει λόγος που ο κόσμος έχει ορίσει αυστηρούς κανόνες εμπορίου προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα των διεθνών οικονομικών συναλλαγών είπε προσθέτοντας: «Είναι ανησυχητικό ένας αμερικανός πρόεδρος να προσπαθεί να υπονομεύσει αυτή τη νομιμότητα κι ακόμη πιο αλλόκοτο είναι να εμφανίζεται στο Νταβός ένας Κινέζος πρόεδρος ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου».

Ο αμερικανός οικονομολόγος λέει ότι με την εκλογή του Τραμπ συνέβη αυτό για το οποίο ο ίδιος προειδοποιούσε από καιρό: ότι αν δεν πάρει τη σωστή κατεύθυνση η παγκοσμιοποίηση και δεν αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανισότητες τότε θα υπάρξει μια σφοδρή πολιτική αντίδραση. Κατά τη γνώμη του Στίγκλιτς δεν ευθύνεται γι’ αυτό η παγκοσμιοποίηση, αλλά το γεγονός ότι οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες εξυπηρετούν μονόπλευρα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. «Αλλά ο Τραμπ δεν κατανοεί που έγκειται το πρόβλημα και προσπαθεί να καταστρέψει την παγκοσμιοποίηση», λέει.

Κριτική και για την Τερέζα Μέι

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επέκρινε και τη βρετανίδα πρωθυπουργό για την πρόθεσή της να αποσύρει στο πλαίσιο του Brexit τη χώρα της από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Η αποχώρηση απ’ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μεγάλο θέμα. Τέτοια πολιτικά ζητήματα είναι σημαντικότερα απ’ τις οικονομικές πτυχές του Brexit», υποστήριξε.

Και χαρακτήρισε την έξοδο της Βρετανίας απ’ τους 28 ως εγερτήριο σάλπισμα για την Ε.Ε.: «η Ευρπώπη έχει προβλήματα με την υπέρμετρη γραφειοκρατία. Η Ένωση δεν έχει δώσει στους πολίτες της κάποια πειστική απόδειξη ότι είναι σημαντική η εσωτερική αγορά.»

«Εγκαταλείψτε το ευρώ για να μη διαλυθεί η Ευρώπη»

Ο Στίγκλιτς χαρακτήρισε για πολλοστή φορά αποτυχία την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. «Πιθανώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ για να μην εγκαταλείψουν την Ε.Ε.», είπε. Και με το βλέμμα στραμμένο και στην πατρίδα του συμβούλεψε τους ευρωπαίους πολιτικούς να ακούσουν τους απογοητευμένους : «Είναι προτιμότερο να μιλήσει κανείς με τους δυσαρεστημένους πολίτες, ακόμη κι αν στηρίζουν λαϊκίστικα κόμματα», είπε, «παρά να βρεθεί στο τέλος με κάποιον σαν τον Τραμπ»


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ