Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για την αξιολόγηση: «Κόφτης» με μείωση αφορολόγητου - iefimerida.gr

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για την αξιολόγηση: «Κόφτης» με μείωση αφορολόγητου

Το γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης «καίγεται» να λύσει η κυβέρνηση και προκειμένου να ξεπεραστεί η «ασυμφωνία» που καταγράφεται μεταξύ των θεσμών, εμφανίζεται έτοιμη για γενναίες υποχωρήσεις.

Το πλαίσιο του συμβιβασμού περιέγραψε –αν και χωρίς λεπτομέρειες- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε πρώτη φάση «σέρβιρε» χθες τα στοιχεία της οικονομίας με το «χρυσό» πλεόνασμα για το 2016 και επιχείρησε να ξορκίσει τα χειρότερα. Και με «διαβατήριο» τα εν λόγω στοιχεία, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο εγγύς μέλλον ο «κόφτης».

Διευκρινίζοντας βέβαια, πως μια τέτοια λύση θα ήταν δεκτή υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι θα συμφωνηθούν πρώτα τα μέτρα για το χρέος και δεύτερον το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018.

Χλιαρές οι δηλώσεις για το αφορολόγητο

Κάνοντας ωστόσο μία «ακτινογραφία» στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, είναι αξιοπρόσεκτο ότι ουδείς διαψεύδει –κατηγορηματικά- ότι το αφορολόγητο θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται στον κόφτη.

Σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με τη ρητορική τους για το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων μετά το 2018, για το οποίο και ξεκαθαρίζουν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί να νομοθετήσει νέα μέτρα».

Σε αχαρτογράφητα νερά μετά το 2018

Με φόντο τα παραπάνω και μέχρι το ΔΝΤ να πάρει θέση για το αν τελικώς θα παραμείνει στο Πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει, το τοπίο για χρέος και πλεονάσματα μετά το 2018 είναι θολό.

Οι κυβερνητικοί φαίνεται να ετοιμάζονται πάντως για όλα τα ενδεχόμενα.

Αν φύγει το Ταμείο θα γίνουν αλλαγές ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, όχι όμως ως προς τους στόχους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάτι τέτοιο βέβαια, σημαίνει ότι αν εμπλακούμε σε τόσο μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχει de facto ο κίνδυνος εκτροχιασμού στο τρέχον πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση αξιολόγηση αφορολόγητο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ