ΔΝΤ: Ο προστατευτισμός του Τραμπ ανάμεσα στους κινδύνους για την οικονομία - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Ο προστατευτισμός του Τραμπ ανάμεσα στους κινδύνους για την οικονομία

Φωτογραφία: AP/ Cliff Owen
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι ο προστατευτισμός είναι ανάμεσα στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Το Ταμείο ανακοίνωσε την αναθεωρημένη έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και σε αυτή περιλαμβάνει τους κινδύνους που βλέπει, μεταξύ άλλων και ένα πιθανό κύμα προστατευτισμού, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.

Το γεγονός ότι είναι άγνωστη η φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, οι εκλογές στην ευρωζώνη, η αλλαγή προέδρου των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ανάμεσα στους παράγοντες που εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, όπως είπε ο Μορίς Ομπστφελντ του ΔΝΤ.

Το Ταμείο αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ, υποθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες υπό τον Τραμπ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ομως, ανέφερε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση και το πώς αυτή θα επηρεάσει άλλες οικονομίες.

Με εθνικιστές πολιτικούς να κερδίζουν έδαφος σε κάποιες χώρες, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει στροφή προς πιο εσωστρεφείς πολιτικές. Χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες μπορεί να αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να ανεβάσει τα επιτόκια ταχύτερα, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που θα μπορούσε να σπρώξει ψηλότερα το δολάριο, γράφει ο Guardian. Αυτό θα έκανε ακριβότερες τις αμερικανικές εξαγωγές και φθηνότερες τις εισαγωγές, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για μέτρα προστατευτισμού και αντίποινα, όπως είπε ο Ομπστφελντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ