Η ΤτΕ «σαρώνει» τα στοιχεία των μεγάλων οφειλετών - iefimerida.gr

Η ΤτΕ «σαρώνει» τα στοιχεία των μεγάλων οφειλετών

Φωτογραφία: Sooc/Kωνσταντίνος Τσακαλίδης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίγα μόλις 24ωρα μετά από τη δημοσιοποίηση των αποκαλυπτικών στοιχείων για την «έκρηξη» των προβληματικών δανείων και τους κλάδους που «βουλιάζουν» μέσα στα χρέη τους, βγαίνει στο φως της δημοσιότητας Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα με την οποία οι τράπεζες καλούνται να υποβάλουν ανά 3μηνο αναλυτικά στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες τους.

Αν και επισήμως η υποβολή αυτών των στοιχείων θα γίνεται για στατιστικούς λόγους, πίσω από αυτή τη μάλλον «στρογγυλεμένη» έννοια, η ΤτΕ αναζητά, πλέον, αναλυτικά δεδομένα από φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ για λόγους συστημικής ευστάθειας ήτοι προκειμένου να σταθμίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσο κινδυνεύει η οικονομία από την κατάρρευση κλάδων ή επιχειρήσεων.

Με βάση την Απόφαση της ΤτΕ, που ενεργοποιείται από το πρώτο 3μηνο του 2017, τα στοιχεία των οφειλών - οφειλετών υποβάλλονται σε ενοποιημένη βάση, εφόσον το ίδρυμα υπόκειται σε ενοποιημένη εποπτεία. Δηλαδή, το όριο του 1 εκ. ευρώ ορίζεται ως το σύνολο των ανοιγμάτων του οφειλέτη προς το ίδρυμα και προς όλες τις θυγατρικές του επιχειρήσεις που ανήκουν στον πιστωτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επιμέρους οφειλές καταγράφονται αναλυτικά.

Από την προαναφερόμενη γνωστοποίηση εξαιρούνται οι πιο κάτω κατηγορίες οφειλετών:

  • Κεντρική κυβέρνηση,
  • Πιστωτικά ιδρύματα,
  • Φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι εξωτερικού,
  • Νομικά πρόσωπα με έδρα στο εξωτερικό και αποκλειστική δραστηριότητα στο εξωτερικό, εφόσον δεν ασκούν καμία οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και δεν υπάγονται σε όμιλο επιχείρησης με έδρα στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που τα ιδρύματα δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό μέσω υποκαταστημάτων και θυγατρικών εταιρειών, υποβάλλουν αναλυτικά τις επιμέρους οφειλές πελατών, φυσικών ή νομικών προσώπων σε επίπεδο ομάδας συνδεδεμένων πελατών, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού ή έχουν έδρα στο εξωτερικό και αποκλειστική δραστηριότητα στο εξωτερικό, εφόσον το συνολικό ύψος οφειλής ανά οφειλέτη υπερβαίνει το 2% του συνολικού ενεργητικού της μονάδας εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι στο όριο του 1 εκ. ευρώ συνυπολογίζονται οι πάσης φύσεως χορηγήσεις, περιλαμβανομένων των οφειλών φυσικών προσώπων μέσω πιστωτικών καρτών, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων υπέρ του οφειλέτη και άλλα ανοίγματα σε χρεωστικούς τίτλους, τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα με αντισυμβαλλόμενο το ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, οι εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές σε ισχύ προς το ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, και τα εκτός ισολογισμού στοιχεία υποχρεώσεων, εκτός από τους πληροφοριακούς λογαριασμούς.

Μεταξύ των στοιχείων, που θα πρέπει να γνωστοποιούν οι τράπεζες, είναι και οι εξασφαλίσεις των δανείων αυτών των μεγάλων οφειλετών. Ειδικότερα, η αξία των εξασφαλίσεων θα πρέπει αναλύεται διακριτά για κάθε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εξασφάλιση με Μετρητά και Ισοδύναμα Μετρητών
  • εξασφάλιση από εγγεγραμμένα βάρη σε Οικιστικά Ακίνητα
  • εξασφάλιση από εγγεγραμμένα βάρη σε Εμπορικά Ακίνητα, Βιομηχανοστάσια και Λοιπά Ακίνητα
  • εξασφάλιση με Εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου
  • λοιπές εξασφαλίσεις, εξαιρουμένων των εγγυήσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Η αξία εξασφάλισης αναφέρεται στην Ημερομηνία Αναφοράς (τελευταία ημέρα του τριμήνου υποβολής) και καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις του ιδρύματος κατά την ημερομηνία υποβολής των στοιχείων. Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό της αξίας των εξασφαλίσεων από εγγεγραμμένα βάρη σε ακίνητη περιουσία λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη προσημειώσεων πρωθύστερης σειράς από άλλα ιδρύματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τράπεζα της Ελλάδος ΤτΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ