Νότια Κορέα: Ενταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Samsung θα ζητήσουν οι εισαγγελείς - iefimerida.gr

Νότια Κορέα: Ενταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Samsung θα ζητήσουν οι εισαγγελείς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Σεούλ, δήλωσε σήμερα ότι ο Τζέι Λι, πρόεδρος του ομίλου των εταιριών της Samsung δωροδόκησε με το ποσό των 36,42 εκατ. δολαρίων την Τσόι Σουν-σιλ, που ήταν φίλη της προέδρου Παρκ Γκέουν-χε και είναι το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Λι, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης, ενώ εντάλματα σύλληψης δε θα εκδοθούν για τρία άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Samsung τα οποία επίσης ανακρίθηκαν από την εισαγγελική αρχή.

Στο μεταξύ, ο όμιλος εταιριών Samsung Group δήλωσε σήμερα ότι δε θα αποδεχτεί τις κατηγορίες που αποδίδει ο ειδικός εισαγγελέας, στον πρόεδρό του, Τζέι Λι, σχετικά με δωροδοκία προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ή αναφορικά με την ενοποίηση δύο θυγατρικών το 2015.

“Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Samsumg σε ηλεκτρονικό μήνυμά της, αντιδρώντας στην απόφαση του ειδικού εισαγγελέα να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για το Λι, που είναι πρόεδρος τρίτης γενιάς, στον πιο ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο της Νότιας Κορέας.

Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση του 2015 της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία εναντίον του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μουν Χιούνγκ-πίο.

Ο Μουν συνελήφθη τον Δεκέμβριο αφού παραδέχθηκε ότι ζήτησε από το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο να υποστηρίξει την συγχώνευση αυτή το 2015, όταν ήταν υπουργός Υγείας, υπουργείο στην οποία υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Συντάξεων.

Η Παρκ παραμένει στη θέση της προέδρου, όμως χωρίς να έχει καμία εξουσία, μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της Νότιας Κορέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η Τσόι κατηγορείται ότι εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Η Παρκ έχει παραδεχθεί ότι επέδειξε «αμέλεια» και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Έχει όμως διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της «Ρασπούτινας» –όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι– συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.

Από την πλευρά της η Τσόι, που είναι υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης της, αρνήθηκε ξανά σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι έκανε κάτι παράνομο, ενώ επανέλαβε ότι δεν γνώριζε για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση των δύο θυγατρικών της Samsung.

Η Νότια Κορέα είναι βυθισμένη στην πολιτική αυτή κρίση εδώ και μήνες, ενώ η Παρκ αποπέμφθηκε από τη θέση της τον Δεκέμβριο. Αν η αποπομπή της εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σε δύο μήνες, με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Μπαν βρίσκεται στη δεύτερη θέση της πρόθεσης ψήφου, πίσω από τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουν Τζάε-ιν. Ο Μουν εξακολουθεί να εμφανίζεται πρώτος με 26,1%, ενώ ο Μπαν συγκεντρώνει το 22,2% της πρόθεσης ψήφου.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα ανακοινώσει «σύντομα» τις προθέσεις του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Samsung δωροδοκία Νότια Κορέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ