Τα «μαζεύει» ο Σαντορινιός για την κατοίκηση βραχονησίδων στο Αιγαίο - Μετά την αντίδραση Ερντογάν - iefimerida.gr

Τα «μαζεύει» ο Σαντορινιός για την κατοίκηση βραχονησίδων στο Αιγαίο - Μετά την αντίδραση Ερντογάν

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το σχέδιο αξιοποίησης των 28 νησιών του Αιγαίου, το οποίο επέφερε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ουσιστικά ο κ.Σαντορινιός «μάζεψε» τις δηλώσεις του που είχαν προηγηθεί περί εποικισμού και κατοίκησης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τόνισε ότι όσα είπε αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Διευκρινίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία ενημερώθηκα στο πλαίσιο ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του Υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».

Το έγγραφο με το σχέδιο κατοίκησης 28 βραχονησίδων στο Αιγαίο

«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, το οποίο και δημοσιεύσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατοίκηση μικρών και βραχονησίδων. Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.».

Ο κ. Σαντορινιός ενημερώνει εξάλλου ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ