ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες: Και τυπικά αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά -Το σκεπτικό της απόφασης - iefimerida.gr

ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες: Και τυπικά αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά -Το σκεπτικό της απόφασης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσιεύθηκε και τυπικά πριν από λίγο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου, η απόφαση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ, οι προσφυγές έγιναν δεκτές, καθώς ο νόμος Παππά αντίκειται στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, στο σύντομο διατακτικό της απόφασης που ανακοίνωσε από έδρας ο κ. Σακελλαρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την πολυαναμενόμενη απόφαση ακυρώνεται η απόφαση του υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον ακυρώνεται η απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης περί σύστασης πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού.

Το σκεπτικό της απόφασης
Διττός είναι ο ρόλος του ΕΣΡ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΕΣΡ, συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ επίσης ρητά αναφέρεται ότι το ΕΡΣ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δηλαδή, μόνο αρμόδιο για την αδειοδότηση αλλά και τους όρους ενός διαγωνισμού για την ρύθμιση του τοπίου είναι το ΕΣΡ.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα κανάλια λειτουργούν υπό το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης, η ισχύς του οποίου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Αν και υπάρχει έμμεση αποδοκιμασία για αυτήν την κατάσταση εντούτοις οι δικαστές δεν την χαρακτηρίζουν παράνομη, σημειώνοντας ότι επί του θέματος υπάρχει "νομοθετικό κενό".

Από την πλευρά της μειοψηφίας όμως (11 δικαστές) υποστηρίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν εκπέμπουν νομίμως, όμως έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, όχι όμως να προσβάλλουν δικαστικά υπουργικές αποφάσεις.

Σε ότι αφορά το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, η πλειοψηφία έκρινε οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα η νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγνωστικής διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ, προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

Αναφορά όμως γίνεται και στο άρθρο 101 του Συντάγματος που προβλέπει τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς οι δικαστές αποφαίνονται ότι για τη συγκρότηση τους απαιτείται η σύμπραξη των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Εάν αυτό δεν καθίσταται εφικτό, σημειώνουν οι δικαστές, τότε υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση του Συντάγματος, γεγονός όμως δεν θεραπεύεται με άλλη αντισυνταγματικότητα, δηλαδή με την αφαίρεση της αρμοδιότητας από το ΕΡΣ και την παραχώρηση της υπουργό.

Ειδικότερα, κατά την απόφαση, δεν μπορεί να θεραπευθεί μία παραβίαση διατάξεως του συντάγματος με άλλη παραβίαση και συγκεκριμένα της διατάξεως του άρθρου 15 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι το ΕΡΣ είναι αποκλειστικό αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών καθώς και για τη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία.

Από το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σήμερα, αποφάσεις εκδόθηκαν μόνον σε ότι αφορά το μείζον θέμα της αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης και την συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιτροπής ( πενταμελούς) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ανοιχτό (ως προς το σκεπτικό ) παραμένει το θέμα της τιμής εκκίνησης του διαγωνισμού για κάθε άδεια (3 εκατομμύρια ευρώ) όπως επίσης και του ελαχίστου προβλεπόμενου αριθμού προσωπικού για κάθε κανάλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ