Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα - iefimerida.gr

Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ θα διακινδυνεύσουν να ξεσπάσει «πόλεμος μεγάλης κλίμακας» με την Κίνα αν επιχειρήσουν να αποκλείσουν νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, λένε κινεζικά κρατικά μέσα.

Προσθέτουν δε ότι αν γίνουν πράξη οι πρόσφατες δηλώσεις του προαλειφόμενου νέου υπ Εξ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, όταν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε «οι δυο πλευρές να αρχίσουν να ετοιμάζονται για στρατιωτική σύρραξη.»

Η Κίνα έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα κι ο Τίλερσον μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου είπε: «θα στείλουμε στην Κίνα ένα σαφές μήνυμα ότι πρώτον η κατασκευή νησιών θα σταματήσει και δεύτερον ότι δεν θα σας επιτραπεί να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα νησιά.»

Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 0

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη αυτή την περιοχή, ενώ αξιώσεις εγείρουν και πέντε γείτονές της στη νοτιοανατολική Ασία καθώς και η ΤαΪβάν.

Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 1
Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 2

Ο Τίλερσον δεν εξήγησε πώς οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την πρόσβαση στα νησιά αυτά, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον μια σημαντική επίδειξη στρατιωτικής δύναμης. Ο Τίλερσον συνέκρινε την κατασκευή των τεχνητών νησιών από την Κίνα με την «κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.»

Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 3

«O Τίλερσον καλά θα κάνει να μελετήσει λεπτομερώς τις στρατηγικές πυρηνικής δύναμης αν θέλει να εξαναγκάσει μια μεγάλη πυρηνική δύναμη να αποσυρθεί απ’ τα εδάφη της», σχολιάζουν οι Global Times, φερέφωνο του ΚΚΚ (Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας).

«Η Κίνα διαθέτει αρκετή αποφασιστικότητα και ισχύ για να διασφαλίσει ότι η τακτική του [του Τίλερσον] υποκίνησης του όχλου δεν θα πετύχει... Εκτός κι αν η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας στη Νότια Σινική Θάλασσα, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια να παρεμποδιστεί η κινεζική πρόσβαση στα νησιά θα είναι ανόητη.»

Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 4

Την τελευταία οκταετία η πολιτική της Ουάσιγκτον ήταν πιο ουδέτερη αναφορικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις σ’ αυτή τη διαφιλονικούμενη περιοχή, αν και έστελνε εκεί κατά καιρούς πολεμικά της σκάφη. Αλλά αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου, εμποδίζοντας μεταξύ άλλων την πρόσβασή του στα νησιά που ήδη ελέγχει «θα χαράξει μια πορεία καταστροφικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», λέει μια άλλη κρατική εφημερίδα, η China Daily.

Τύμπανα «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 5

Στο πολεμικό κλίμα που σηκώνουν τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας μετά τις δηλώσεις Τίλερσον ήρθε να προστεθεί κι η ανάρτηση ενός βίντεο στο Διαδίκτυο, που δείχνει πιλότους του κινεζικού πολεμικού ναυτικού να φέρουν στα κράνη τους και μάλιστα στα αγγλικά επιγραφές με τις λέξεις «καταρρίψτε το» και «Καταρρίψτε τους»...

shows Chinese pilots wearing helmets w 'Shoot It' 'Shoot Them', it seems a clear answer to latest Tillerson/#Trump admin remarks on #China pic.twitter.com/4Kua0YCCtq

Η επίσημη απάντηση του Πεκίνου ήταν πιο συγκρατημένη. Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, βασίζονται «στην αποφυγή της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης, στο αμοιβαίο συμφέρον και μια συνεργασία, όπου κερδίζουν και οι δύο πλευρές.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ