Στα «κόκκινα» το 45,2% των δανείων -Ποιοι κλάδοι «βουλιάζουν» - iefimerida.gr

Στα «κόκκινα» το 45,2% των δανείων -Ποιοι κλάδοι «βουλιάζουν»

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στοιχεία που συνεχίζουν να προκαλούν σοκ δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας ότι αν και οι δείκτες εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης, το ποσοστό των προβληματικών δανείων διαμορφώνεται στο 45,2%!

Η πτώση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και η βύθιση της αγοράς- όπως αποτυπώνεται και στη μείωση των εταιρικών κερδών- έχουν ως αποτέλεσμα και την επιδείνωση των δεικτών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Τα νούμερα μιλάνε, άλλωστε, από μόνα τους: επί συνόλου ανοιγμάτων 238 δις ευρώ, τα προβληματικά ανέρχονται στα 107,6 δις ευρώ!

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι το 70% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών, έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 75%, τα επιχειρηματικά σε 68%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 81%, τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου. Όπως τονίζει η ΤτΕ, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι το 48% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, με αυξητικές τάσεις, καθώς το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύει τις δυσκολίες αποτελεσματικής διαχείρισης.

Αποκαλυπτικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία, που δείχνουν σε ποιους κλάδους εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

Ένα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, είναι οι ρυθμίσεις επί ρυθμισμένων δανείων. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες πλέον προσανατολίζονται στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, δεδομένου ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί κατά 31% από τις αρχές του έτους και κατά 61% από τον Ιούνιο του 2015. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά κυρίως τις κατηγορίες των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, με την τελευταία κατηγορία να αυξάνεται κατά 145% το α΄ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το τέλος του 2015 Ωστόσο, το 37,5% των συνολικών ρυθμισμένων συμβάσεων (φακέλων) υπόκεινται ξανά σε ρύθμιση, τάση η οποία είναι περισσότερο εμφανής για τα δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός το οποίο δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δάνεια πολίτες τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ