Η Ρέα Γαλανάκη υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger - iefimerida.gr

Η Ρέα Γαλανάκη υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Η άκρα ταπείνωση» είναι υποψήφιο για το Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας (Prix Méditerranée Étranger) που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συγγραφέα μεσογειακής χώρας του οποίου το έργο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά.

«Η άκρα ταπείνωση» έχει ως επίκεντρο τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, μια δύσκολη νύχτα σε μια ταραγμένη από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις πόλη. Δυο συνταξιούχες καθηγήτριες της μέσης εκπαίδευσης, που συνδέονται από χρόνια, βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν ξενώνα σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας. Τριγύρω τους φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση. Οι δυο γυναίκες διατηρούν μια ιδιαίτερη, μια λοξή ματιά, και δεν διστάζουν να μιλήσουν για όλα όσα βλέπουν να γίνονται γύρω τους καθημερινά. Κάποια στιγμή αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το διαμέρισμά τους και συνεπαρμένες από τον πόθο της ελευθερίας (και πολύ λιγότερο από τον φόβο των περικοπών των συντάξεων) αποφασίζουν να ακολουθήσουν τις γεμάτες παλμό διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος.

Η Ρέα Γαλανάκη ρίχνει την στοχαστική ματιά της στην Αθήνα των Μνημονίων. Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστούν οι μεγάλες διαδηλώσεις της πόλης, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι αναρχικοί, οι ρακοσυλλέκτες, οι νεοάστεγοι, οι οικογένειες που ξαφνικά έγιναν φτωχότερες και κυρίως η «τραυματισμένη» πόλη της Αθήνας. «Η άκρα ταπείνωση» είναι ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα με αναφορές σε όλους εκείνους τους «ανώνυμους» ήρωες που θυσιάστηκαν χωρίς να εξαργυρώσουν ποτέ τίποτε.

Σημειώνουμε ότι με το Prix Méditerranée Étranger έχουν τιμηθεί σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Ορχάν Παμούκ, ο Άμος Οζ, ο Κλάουντιο Μάγκρις, ο Αντόνιο Ταµπούκι, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε και άλλοι. Το 2011 το βραβείο έλαβε ο Δημήτρης Στεφανάκης για το μυθιστόρημα «Μέρες Αλεξάνδρειας», ένα βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και εξακολουθεί να διαβάζεται πολύ. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον προσεχή Μάιο. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη Ρέα Γαλανάκη!

Η Ρέα Γαλανάκη υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger | iefimerida.gr 0

«Η άκρα ταπείνωση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος (L'Ultime humiliation, Galaade Éditions, σε µετάφραση Loïc Marcou) θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο στην Αθήνα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς και ο μεταφραστής του βιβλίου.

Η Ρέα Γαλανάκη υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ