ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Moody's: Αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη λόγω ανόδου αντισυστημικών κομμάτων

Moody's: Αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη λόγω ανόδου αντισυστημικών κομμάτων

Αυξανόμενα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη λόγω ανόδου εξαιτίας του κινδύνου της περαιτέρω ανόδου αντισυστημικών κομμάτων «βλέπει» o οίκος Moody's για το 2017, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης, η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το 2017-2018 θα είναι γενικότερα πιστωτικά ουδέτερης και οι μετρήσεις του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις χώρες της ευρωζώνης. «Ωστόσο, το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για τον κίνδυνο της περαιτέρω ανόδου των δεξιών και αριστερών αντισυστημικών κομμάτων σε μια σειρά από χώρες στις οποίες είναι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις για το 2017.

Οπως υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι  λίγα από αυτά τα αντισυστημικά κόμματα έχουν πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση, όμως τα περισσότερα έχουν προοπτικές να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική συζήτηση, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για τα κεντρώα κόμματα να ταχθούν υπέρ όλο και πιο αντιδημοφιλών οικονομικών ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2017 και το 2018 ενώ διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με την έκθεση χώρες όπως η Ιρλανδία, το  Λουξεμβούργο, η Μάλτα και Σλοβακία η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 3% ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα καταγράψουν ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα ξεπερνούν το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.