Τουρκία: Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση της βίζας -Να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια για την ένταξή μας - iefimerida.gr

Τουρκία: Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση της βίζας -Να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια για την ένταξή μας

Φωτογραφία: AP/ Yasin Bulbul
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αγκυρα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να «αναβιώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έλευση Τραμπ θα επιταχύνει τον διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θέλει να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «με την άρση των τεχνητών εμποδίων για την ένταξή μας στην ΕΕ», όπως είπε μιλώντας σε πρέσβεις. Ομως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε σε ποια κεφάλαια αναφερόταν.

Τόνισε όμως ότι η Τουρκία αναμένει άμεσα να υπάρξει απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αναφερόμενος στη δέσμευση της ΕΕ για αυτό, υπό τη συμφωνία με την Αγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ενα ζήτημα που έχει «κολλήσει», καθώς οι Ευρωπαίοι απαιτούν να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος στην Τουρκία, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εχουμε παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν της Ευρώπης και θα πράξουμε το ίδιο και στο μέλλον. Μία Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι ατελής», τόνισε ακόμη ο Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Με τον Τραμπ θα επιταχυνθεί ο διάλογος

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι θα επιταχύνουμε τον διάλογο όταν ο κ. Τραμπ αναλάβει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συναινέσεις με τον κ. Τραμπ, ιδιαίτερα στα περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συγκέντρωση των πρεσβευτών στην Αγκυρα.

Αναφορά στις ΗΠΑ έκανε και ο Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις της χώρας του θα βελτιωθούν με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν έως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ