Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ραφσαντζανί - iefimerida.gr

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ραφσαντζανί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί πέθανε σε ηλικία 82 ετών από καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κρατήσουν στη ζωή τον Ραφσαντζανί, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Press TV.

Ο σιϊτης κληρικός ήταν ένας απ’ τους αρχιτέκτονες της ισλαμικής επανάστασης του 1979 κι υπήρξε στενός συνεργάτης του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο Ραφσαντζανί διατέλεσε πρόεδρος του Ιράν την οκταετία 1989- 1997, αλλά έχασε τις εκλογές απέναντι στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ όταν έθεσε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2005.

Αν και συνδεδεμένος με το θρησκευτικό κατεστημένο, ο ίδιος θεωρούνταν ως «πραγματιστής συντηρητικός», ανοιχτός στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τη Δύση.

Μετά την ήττα του το 2015 πήρε δημόσια θέση εναντίον του Αχμαντινετζάντ και το 2009 συντάχθηκε με τους μεταρρυθμιστές που αμφισβητούσαν την επανεκλογή του τότε σκληροπυρηνικού Ιρανού προέδρου.

Ο Ραφσαντζανί είχε ενώσει τη φωνή του με όσους ζητούσαν την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων και μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες για τα κόμματα που ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν εντός του συνταγματικού πλαισίου, αλλά και η δική του θητεία σημαδεύτηκε από ένα άνοιγμα στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, αλλά κι από πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλπάζοντα πληθωρισμό και διόγκωση του χρέους της χώρας.

Ο Ραφσαντζανί υποστήριξε τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχαν και τελευταία ήταν επικεφαλής του συμβουλίου που ελέγχει κατά πόσον είναι συμβατοί με το Ισλάμ οι νόμοι που ψηφίζει η βουλή και οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ΑΚΜΠΑΡ ΧΑΣΕΜΙ ΡΑΦΣΑΝΤΖΑΝΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ