Γκρίνουιτς, αυτό το περίεργο χωριό στη μέση του Λονδίνου [εικόνες] - iefimerida.gr

Γκρίνουιτς, αυτό το περίεργο χωριό στη μέση του Λονδίνου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Γκρίνουιτς είναι μια γωνιά της βρετανικής πρωτεύουσας που αποτελεί προορισμό από μόνο του.

Το χωριό Greenwich και τα ιστορικά μνημεία του αποτελούν ένα σύνολο σπάνιας ομορφιάς, αναμειγνύοντας αρχιτεκτονική και ποιότητα ζωής. Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει το Γκρίνουιτς στα γρήγορα. Στην καρδιά του Λονδίνου υπάρχει ένα μέρος που σε κάνει να νιώθεις πολύ μακριά…


Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει κανείς στο Γκρίνουιτς είναι να πάρει ένα γρήγορο πλοιάριο που γλυστράει στον Τάμεση, από την γέφυρα London Bridge. Αποκαλύπτονται στο μάτι τεράστια κτίρια από μπετόν, βιομηχανικές μονάδες από τούβλο και παραλίες από μαύρη άμμο, άγριες και άσχημες, σαν να θυμίζουν κάτι από την εποχή του Καρόλου Ντίκενς. Σε είκοσι λεπτά διαδρομή εμφανίζεται το Γκρίνουιτς και το πρώτο υπέροχο κτίριο: The Old Royal Naval College, με την όμορφο γεωμετρικό του σχήμα, αριστούργημα του αγγλικού κλασικισμού.

Στο κέντρο του χωριού εμφανίζεται μια βίλα βρετανικής μεγαλοπρέπειας, το Queen's House, τριγυρισμένη από μια έκταση 500 εκταρίων.

Μετά από χρόνια έργων συντήρησης, το Queen's House άνοιξε επιτέλους για το κοινό. Είναι ένα μικρό παλάτι, το οποίο η Unesco κατέταξε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι το πρώτο έργο ιταλικής αρχιτεκτονικής που εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί γεννήθηκε η Ελισάβετ 1η, η βασίλισσα παρθένος, η κόρη του Ερρίκου VIII.


Χτίστηκε το 1616 και είναι σήμερα ένα είδος μουσείου, ανοιχτό στο κοινό. Πίνακες, εσωτερικοί χώροι, ιδιαίτερα δωμάτια, τα πορτρέτα των βρετανών βασιλιάδων, δίνουν μαγικό χρώμα στο ιστορικό κτίριο.


Ο θρύλος λέει ότι την Κυριακή 19 Ιουνίου 1966, ένα ζευγάρι συνταξιούχων από τον Καναδά, τράβηξε μια… περίεργη φωτογραφία, όταν πήγαν διακοπές στην Αγγλία και επισκέφθηκαν το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρήνουιτς. Φτάνοντας στο τμήμα Queen’s House του μουσείου, ο αιδεσιμότατος Ρεβ Χάρντυ μαγεύτηκε από τη κομψή σπειροειδή σκάλα – γνωστή ως η «Tulip Staircase» και τράβηξε μερικές φωτογραφίες. Όταν τις εμφάνισε, μια αέρινη γυναικεία μορφή στη λαβή της σκάλας του έκοψε την ανάσα. Η φωτογραφία αυτή θεωρείται μια από τις πιο ευκρινείς απεικονίσεις φαντασμάτων....

Δίπλα στο βασιλικό παλάτι βρίσκεται ένας λοφίσκος στον οποίο δεσπόζει το βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, δίνει την ώρα σε όλον τον πλανήτη. Υπήρξε ντεκόρ για αναρίθμητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Αλλά είναι ταυτόχρονα ένα κουκλίστικο χωριό, στο οποίο ζουν σήμερα περίπου 250.000 λονδρέζοι.
Σήμερα πλέον το «Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς» δεν υφίσταται ως επιστημονικός οργανισμός ή ίδρυμα, αφού διαλύθηκε το 1998 μετά τη μεταφορά των αστρονομικών οργάνων και του επιστημονικού προσωπικού στο Αστεροσκοπείο του Σάσεξ. Στο νέο αυτό αστεροσκοπείο εγκαταστάθηκε και το περίφημο τηλεσκόπιο "Ισαάκ Νεύτων" του οποίου η διάμετρος του κατόπτρου του είναι 2,5 μέτρα.


Τα παλαιά πλέον κτίσματα στο Γκρίνουϊτς λειτουργούν ως μουσείο, και μάλιστα όχι ως ανεξάρτητο, αλλά ως τμήμα του Εθνικού Ναυτικού.
Η Ωρα Γκρίνουιτς (GMT) βασιζόταν κάποτε σε αστρονομικές παρατηρήσεις προσδιορισμού του χρόνου που γίνονταν στο Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς (ως το 1954). Μετά ο GMT προσδιοριζόταν από παρατηρήσεις που γίνονταν σε άλλα αστεροσκοπεία. GMT ονομάζεται πλέον επισήμως Παγκόσμιος Χρόνος (UT), και αστρονομικά υπολογίζεται από παρατηρήσεις εξωγαλαξιακών ραδιοπηγών, μετατρεπόμενος στη συνέχεια σε διάφορες μορφές, όπως UT0, UT1 και UTC. Μία «σφαίρα χρόνου», ορατή από μακριά, εγκαταστάθηκε από τον Βασιλικό Αστρονόμο Τζον Ποντ το 1833 ώστε οι ναυτικοί και οι πολίτες να μπορούν να συγχρονίζουν τα ρολόγια τους με τον GMT, και εξακολουθεί να πέφτει κάθε ημέρα ακριβώς στις 1 μ.μ. (13:00) ολοχρονίς (GMT τον χειμώνα και θερινή ώρα Βρετανίας το θέρος).
Στην κεντρική αρτηρία Greenwich Church Street, απλώνονται πανέμορφα και πεντακάθαρα σπίτια, παμπ, μπουτίκ και εστιατόρια, διάσημα σε όλο τον κόσμο. Οι δρόμοι είναι ήρεμοι, όλοι εδώ κυλούν αλλιώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ