Νέες ταινίες: Ο Σκορσέζε και τα μαρτύρια των Χριστιανών στην Ιαπωνία του 1600 [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Νέες ταινίες: Ο Σκορσέζε και τα μαρτύρια των Χριστιανών στην Ιαπωνία του 1600 [κριτική & τρέιλερ]

Silence
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σιωπή του Σκορτσέζε, το Paterson του Τζάρμους, αλλά και ο Φασμπέντερ στο Assassin’s Creed υπόσχονται μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα με συναρπαστικό θέαμα.

To 2017 μπαίνει αισιόδοξα με πλούσια κινηματογραφικά δώρα. Καλή Κινηματογραφική Χρονιά να έχουμε!

Σιωπή Δράμα, ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: Ο Σκορσέζε και τα μαρτύρια των Χριστιανών στην Ιαπωνία του 1600 [κριτική & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 0


Silence
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου.

Τι Συμβαίνει:
Πόσο πόνο μπορεί ένας πιστός να αντέξει πριν αποκηρύξει κάτι σημαντικό γι’ αυτόν; Πόσο μαρτυρική μπορεί να γίνει η Πίστη σε μια θρησκεία; Αξίζει ο Χριστιανισμός τόσο μαρτυρική υπομονή;
Το καινούριο φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε Silence ξεκινάει με την περιγραφή βασανιστηρίων σταυρώσεων και εκτελέσεων χριστιανών στην Ιαπωνία του 1633.
Την εικόνα σχολιάζει με voice over ο ιεραπόστολος Φερέιρα (Λίαμ Νίσον) ο οποίος έζησε από κοντά αυτά τα φοβερά γεγονότα.
Ο Σκορτσέζε ξαναγυρνάει στ’ αγαπημένα θέματα του, που είναι ο Πόνος, η αναζήτηση της Αλήθειας και ο Ηθικός Αγώνας σε μια ταινία που μοιάζει να έχει σαν οδηγό κι εμπνευστή τον δημιουργό γουέστερν Τζον Φόρντ.
Ο ιεραπόστολος Φερέιρα έχει εξαφανιστεί από την Αποστολή στην Ιαπωνία χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.
Έτσι δύο νεαροί Πορτογάλοι Ιεραποστόλοι του 17ου αιώνα διατάσσονται από τον ανώτερό τους Πατέρα Βαλιτζάνο (Σάιαραν Χάιντς) να φέρουν σε πέρας ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
προκειμένου να αναζητήσουν τον αγνοούμενο μέντορα τους Πατέρα Φερέιρα και να διαδώσουν την Αλήθεια του Χριστιανισμού.
Πρόκειται για τους νεαρούς κληρικούς Σεμπαστιάο Ροντρίγκεζ (Άντριου Γκάρφιλντ) και τον μοναχό Φρανσίσκο Γκέιρπ (Άνταμ Ντράιβερ).
Εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία οι φεουδάρχες άρχοντες και οι διοικούντες Σαμουράι ήταν αποφασισμένοι να εξαφανίσουν τον Χριστιανισμό από τον τόπο τους.
Οι Χριστιανοί διώκονταν και βασανίζονταν μέχρι να αποστατήσουν, δηλαδή να αποκηρύξουν την Πίστη τους διαφορετικά αντιμετώπιζαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Ο Σκορτσέζε θα χωρίσει τους ήρωές του και θα παρακολουθήσει την πορεία του Πατέρα Ροντρίγκεζ, ο οποίος τελικά θα αντιμετωπίσει τους Ιάπωνες διώκτες του σε θρησκευτικό και σε ηθικό επίπεδο και θα υποφέρει μαρτυρικά τα βασανιστήρια εξαιτίας της πίστης του.
Ο διάσημος Αμερικανός, που αρχικά ήθελε να γίνει κληρικός, σκηνοθέτησε το Silence, από ένα σενάριο που έγραφε με τον Τζέι Κοκς (Gangs of New York, The Age of Innocence) εδώ και 28 χρόνια κάνοντας έτσι πραγματικότητα ένα κινηματογραφικό του όνειρο.
Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα που έγραψε ο Σιουσάκου Έντο το 1966 και εξετάζει το πνευματικό και θρησκευτικό ερώτημα περί της σιωπής του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.
Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την καλλιτεχνική πορεία του Μάρτιν Σκορτσέζε, μάλλον δεν πρέπει να χάσει αυτό το μνημειώδες φιλμ.

Paterson Δράμα, Γαλλία / 2016

Νέες ταινίες: Ο Σκορσέζε και τα μαρτύρια των Χριστιανών στην Ιαπωνία του 1600 [κριτική & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 1


Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους
Παίζουν: Άνταμ Ντράιβερ, Γκολσιφτέ Φαραχανί, Μπάρι Χένλεϊ, Κλιφ Σμιθ, Τσάστεν Χάρμον, Ουίλλιαμ Τζάκσον Χάρπερ.

Τι Συμβαίνει:
Μια ταινία για την ποίηση της καθημερινότητας. Ο σημαντικός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους καταφέρνει να μας κάνει να αγαπήσουμε έναν κοινό προβλέψιμο κι ευτυχισμένο άνθρωπο που έχει ένα μεγάλο χάρισμα. Γράφει ιδιαίτερα και γράφει με πάθος.
Ο Πάτερσον (Άνταμ Ντράιβερ) είναι οδηγός λεωφορείου στην ομώνυμη πόλη του Πάτερσον, στο Νιου Τζέρσι. Κάθε μέρα, ο Πάτερσον ακολουθεί μια ρουτίνα: κάνει το καθημερινό του δρομολόγιο, παρατηρώντας την πόλη καθώς αυτή περνά μπροστά από το παρμπρίζ του και κρυφακούγοντας αποσπασματικά τις συζητήσεις γύρω του. Γράφει στίχους σ’ ένα τετράδιο.
Βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Σταματά σ’ ένα μπαρ και πίνει μία μόνο μπίρα. Και γυρνά σπίτι στη γυναίκα του, τη Λόρα.
Αντίθετα, ο κόσμος της Λόρα αλλάζει διαρκώς. Βλέπει νέα όνειρα σχεδόν καθημερινά. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Αυτός επικροτεί τις νεόκοπες φιλοδοξίες της. Αυτή υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση.
Η ταινία παρατηρεί σιωπηρά τους θριάμβους και τις ήττες της καθημερινής ζωής, όπως και την ποίηση που κρύβεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Assassin’s Creed Περιπέτεια, ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: Ο Σκορσέζε και τα μαρτύρια των Χριστιανών στην Ιαπωνία του 1600 [κριτική & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 2


Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κουρζέλ
Παίζουν: Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζέρεμι Άιρονς, Μπρένταν Γκλίσον, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Αριάν Λαμπέντ

Τι Συμβαίνει:
Η φαντασμαγορική μεταφορά στη σκοτεινή αίθουσα ενός εξαιρετικά δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού όπως το Assassin’s Creed έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα για τους φανς των βιντεογκέιμς. Όμως οι κανόνες marketing του Χόλιγουντ έχουν τον πρώτο λόγο. Κι αυτό είναι κακό σχόλιο…
Η ταινία ξεκινά το 1980 με μια σκηνή που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι, τον Καλ Λίντς, που βλέπει τον πατέρα του, ντυμένο με ενδυμασία δολοφόνου, να δολοφονεί τη μητέρα του.
Γυρίζουμε στο 2016 ο Καλ, τώρα είναι ένας φυλακισμένος (Fassbender), όπου περιμένει την εκτέλεση του με θανατηφόρο ένεση για ένα έγκλημα που διέπραξε.
Αντί να θανατωθεί, μεταφέρεται σε σούπερ-μυστικό ερευνητικό κέντρο στην Ισπανία που διοικείται από δύο Ναίτες τον Άλαν Ρίκιν (Τζέρεμυ Ιρονς) και την επιστήμονα κόρη του Σοφία (Μαριόν Κοτιγιάρ). Ο στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσει ο Κάλουμ ένα μηχάνημα που ονομάζεται Animus μέσω μιας επαναστατικής τεχνολογίας που ξεκλειδώνει τις γενετικές του μνήμες.
Ο Κάλουμ Λιντς θα βιώσει τις περιπέτειες του προγόνου του, Αγκουιλάρ, στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης και θα καταφέρει να εντοπίσει το Μήλο της Εδέμ.
Ο Κάλουμ θα ανακαλύψει ότι κατάγεται από μια μυστηριώδη κρυφή αδελφότητα, τους Assassins, και συγκεντρώνει φοβερές γνώσεις και ικανότητες για να αντιμετωπίσει την καταπιεστική και παντοδύναμη οργάνωση Templar στο σήμερα.
Μια ακόμα ταινία στηριγμένη στη λογική franchise του διάσημου βιντεογκέιμ όπου το θέαμα, οι μεγάλοι σταρς και τα φανταχτερά εφφέ είναι αυτά που κυριαρχούν πάνω στην ψυχή του παιχνιδιού.
Οι μεγάλοι σταρς είναι εδώ, τα υπέροχα γραφικά, τα οπτικά εφφε και το συναρπαστικό θέαμα δράσης επίσης, αλλά ως εκεί. Γιατί από κει και πέρα, δεν υπάρχει κάποια συνοχή αλλά μια νοηματική αυθαιρεσία που δεν δεν βοηθά τον θεατή και δεν ευνοεί ούτε την ταινία, ούτε το παιχνίδι.
Ο Μάικλ Φασμπέντερ, στο διπλό ρόλο του Λιντς και του δολοφόνου Αγκουιλάρ προσπαθεί με αυταπάρνηση ενώ η Μαριόν Κοτιγιάρ μάλλον δεν συμμετέχει με τη ψυχή της. Ο Τζέρεμυ Άιρονς κολλάει μερικά ένσημα ακόμα κάνοντας αυτό που κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η Σαρλότ Ράμπλινγκ εμφανίζεται σποραδικά σαν guest star.
Η ταινία απευθύνεται κατ’ αρχήν στους χιλιάδες νεαρούς παίκτες του παιχνιδιού στην χώρα μας, αν και όσοι δεν έχουν σχέση με το βιντεοπαιχνίδι προς στιγμήν θα γοητευθούν από το blockbuster θέαμα.

Νυκτόβια Πλάσματα Θρίλερ, ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: Ο Σκορσέζε και τα μαρτύρια των Χριστιανών στην Ιαπωνία του 1600 [κριτική & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 3


Nocturnal Animals
Σκηνοθεσία: Τομ Φορντ
Παίζουν: Μάικλ Σάνον Έιμι Άνταμς, Άιλα Φίσερ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Άρμι, Χάμερ, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Λόρα Λίνεϊ, Έλι Μπάμπερ

Τι Συμβαίνει:
Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993) ο Φορντ, πιστός στην πολύπλοκη, θεατρικά στιλιζαρισμένη αισθητική του, αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Έιμι Άνταμς), μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ).
Ένα βράδυ που είναι, για άλλη μια φορά, μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), τον οποίο δεν έχει δει 19 ολόκληρα χρόνια, με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» το οποίο και της έχει αφιερώσει.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Τόνι, καθηγητής μαθηματικών, πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, συναντά τη συμμορία του Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (Άιλα Φίσερ) και την κόρη του...
Έντονα στιλιζαρισμένο θρίλερ, με πολυεπίπεδη αφήγηση αισθητική κομψότητα, αλλά και σκληράδα σκηνοθετημένο από τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ που παλαιοτερα μας είχε δώσει το “Ενας Άντρας Μόνος”.
Η μικρή ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας! Ένας απολαυστικός Μάικλ Σάννον και μια διπλή παρουσία του Τζέικ Τζίλενχαλ που καθηλώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρεμιέρες κινηματογράφος Silence
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ