Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 - iefimerida.gr

Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποια ήταν τα βιβλία που διαβάσαμε μέσα στη χρονιά που μόλις έφυγε; Ποια ήταν εκείνα που πούλησαν τα περισσότερα αντίτυπα; Ρωτήσαμε τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας για τα δικά τους ευπώλητα.

Οι μεγάλες επιτυχίες δεν είναι ποτέ τυχαίες, ένα βιβλίο που ανεβαίνει στην κορυφή των best sellers της χρονιάς δεν μπορεί παρά να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι ότι τα best sellers αφορούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αναγνωστών και φανερώνουν τις τάσεις του αναγνωστικού κοινού. Ποια ήταν, λοιπόν, τα βιβλία που ξεχωρίσαμε μέσα στο 2016; Οι λίστες που ακολουθούν είναι ενδεικτικές, τα στοιχεία πωλήσεων μας δίνουν η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός, τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και το Cosmote Books, το μεγαλύτερο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο της χώρας.

ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΑΝΟΣ

Στα πρώτα δέκα βιβλία του Ιανού διακρίνουμε πέντε ελληνικά μυθιστορήματα άξιων και πολυδιαβασμένων συγγραφέων (Καλπούζος, Ξανθούλης, Μάρκαρης, Σκαμπαρδώνης, Ανδρουλάκης), τρία ξένα μυθιστορήματα που συζητήθηκαν, το ιστορικό δοκίμιο του Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον Εθνικό Διχασμό και το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά «Την αλήθεια κατάματα» με κείμενα γύρω από την ελληνική πραγματικότητα.

Στην κορυφή το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου με θέμα τους Έλληνες του Πόντου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το μυθιστόρημα «Η υπέροχη φίλη μου» της Ιταλίδας Έλενα Φερράντε, ένα βιβλίο που προκάλεσε θυελλώδεις συζητήσεις στις βιβλιοφιλικές κοινότητες, καθώς οι μισοί θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα αριστούργημα, ενώ οι άλλοι μισοί απόδωσαν την τεράστια επιτυχία του βιβλίου στην αινιγματική συγγραφέα του.

Ευχάριστη έκπληξη της τελικής δεκάδας αποτελεί η τρίτη θέση για το «Confiteor», το πολυσέλιδο μυθιστόρημα του Ζάουμε Καμπρέ, ένα πρωτότυπο ένα ταξίδι στις ταραγμένες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τα δέκα best sellers της χρονιάς για τα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας Ιανός είναι τα παρακάτω:

Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 0
  1. «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Ψυχογιός
  2. «Η υπέροχη φίλη μου» της Έλενας Φερράντε, εκδόσεις Πατάκη
  3. «Confiteor» του Ζάουμε Καμπρέ, εκδόσεις Πόλις
  4. «Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο» της Νίνας Γκεόργκε, εκδόσεις Κλειδάριθμος
  5. «Την Κυριακή έχουμε γάμο» του Γιάννη Ξανθούλη, εκδόσεις Διόπτρα
  6. «1915, ο Εθνικός Διχασμός» του Γιώργου Μαυρογορδάτου, εκδόσεις Πατάκη 
  7. «Offshore» του Πέτρου Μάρκαρη, εκδόσεις Γαβριηλίδης
  8. «Υπουργός Νύχτας» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδόσεις Πατάκη
  9. «Ταξίδι μέλιτος» του Μίμη Ανδρουλάκη, εκδόσεις Πατάκη 
  10. Την αλήθεια κατάματα» του Χρήστου Γιάνναρα, εκδόσεις Ianos

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Η λίστα των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης περιλαμβάνει τρία ελληνικά μυθιστορήματα , τρία ξένα και τέσσερα δοκίμια. Καλπούζος, Χωμενίδης και Μάρκαρης φαίνεται να είναι οι αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς στον Ευριπίδη, ενώ στην ξένη λογοτεχνία διακρίνονται και πάλι τα μυθιστορήματα «Η υπέροχη φίλη μου», «Confiteor» και «Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο».

Οι αναγνώστες του Ευριπίδη φαίνεται να προτιμούν τα δοκίμια. Το βιβλίο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη για τον Εμφύλιο βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται το «Καταστροφές και Θρίαμβοι» του Στάθη Ν. Καλύβα, μια μεγάλη εκδοτική επιτυχία της προηγουμένης χρονιάς που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκουμε και το δοκίμιο του Γιώργου Δερτιλή με παρόμοιο θέμα, μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Πιο αναλυτικά, τα ευπώλητα του Ευριπίδη είναι:

Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 1
Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 2
Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 3
Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 4
Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 5
  1. «Η υπέροχη φίλη μου» της Έλενας Φερράντε, εκδόσεις Πατάκη
  2. «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Ψυχογιός
  3. «Εμφύλια Πάθη» των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, εκδόσεις Μεταίχμιο
  4. «Confiteor» του Ζάουμε Καμπρέ, εκδόσεις Πόλις
  5. «Νεαρό άσπρο ελάφι» του Χ.Α. Χωμενίδη, εκδόσεις Πατάκη
  6. «Καταστροφές και θρίαμβοι» του Στάθη Ν. Καλύβα, εκδόσεις Παπαδόπουλος 
  7. «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2106, του Γ.Β. Δερτιλή, εκδόσεις Πόλις
  8. «Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο» της Νίνας Γκεόργκε, εκδόσεις Κλειδάριθμος
  9. «Πολιτική από στόμα σε στόμα» του Στέλιου Ράμφου, εκδόσεις Αρμός
  10. ««Offshore» του Πέτρου Μάρκαρη, εκδόσεις Γαβριηλίδης

COSMOTE BOOKS

Στο μεγάλο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο ξεχωρίζουν, για άλλη μια χρονιά, οι «βασίλισσες των best sellers» Λένα Μαντά και Χρυσηίδα Δημουλίδου, μαζί με τη Ε.Λ. Τζέιμς των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι». Η περσινή μεγάλη επιτυχία του «Γκρέυ» συνεχίζεται.

Ο Γιάννης Καλπούζος με το «Σέρρα, ψυχή του Πόντου» του βρίσκεται εδώ στην τέταρτη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση διακρίνουμε το ιστορικό δοκίμιο του Γιώργου Δερτιλή.

Στην τρίτη θέση των best sellers του Cosmote Books βρίσκουμε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε μόλις στις αρχές Νοεμβρίου 2016. Πρόκειται για τις «Καρτ Ποστάλ» της Βικτόριας Χισλοπ, ένα βιβλίο-ύμνο στη σύγχρονη Ελλάδα.

Οι επιλογές των αναγνωστών εδώ διαφοροποιούνται καθώς φαίνεται να προτιμούν την αστυνομική λογοτεχνία: στη πρώτη δεκάδα βρίσκουμε την περσινή επιτυχία «Το κορίτσι του τρένου» (μάλλον βοήθησε και η φετινή κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου) και το παλαιότερο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο «Ο χιονάνθρωπος» (δεν διευκρινίσαμε αν πρόκειται για την έκδοση «pocket» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριου 2015). Αστυνομικό είναι και το πρώτο μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα «Φόνος πέντε αστέρων» που βρίσκεται στην ένατη θέση.

Έκπληξη της λίστας τα «Ζευγάρια με παιδιά» του Αρκά.

Τα best sellers του 2016 για το Cosmote Books είναι τα παρακάτω:

Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 6
Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 7
  1. «Η εκδίκηση των αγγέλων» της Λένας Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός
  2. «Οι δαίμονες δεν έχουν όνομα» της Χρυσηίδας Δημουλίδου, εκδόσεις Ψυχογιός
  3. «Οι καρτ ποστάλ» της Βικτόρια Χίσλοπ, εκδόσεις Διόπτρα
  4. «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Ψυχογιός
  5. «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2106, του Γ.Β. Δερτιλή, εκδόσεις Πόλις
  6. «Γκρέυ: Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν» της Ε.Λ. Τζέιμς, εκδόσεις Πατάκη
  7. «Το κορίτσι του τρένου» της Πόλα Χόκινς, εκδόσεις Ψυχογιός
  8. «Ζευγάρια με παιδιά» του Αρκά, εκδόσεις Γράμματα 
  9. «Φόνος πέντε αστέρων» της Έλενας Ακρίτα, εκδόσεις Διόπτρα 
  10. «Ο χιονάνθρωπος» του Τζο Νέσμπο, εκδόσεις Μεταίχμιο 

And the winner is...

Υπάρχει ένα μυθιστόρημα που εμφανίζεται στις λίστες των best sellers και των τριών μεγάλων βιβλιοπωλείων. Πρόκειται για το πολυσέλιδο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Γιάννης Καλπούζος είναι ένας συγγραφέας που έχει ξεχωρίσει στη συνείδηση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για τα άρτια ιστορικά του μυθιστορήματα όπως το «Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού» και το «Άγιοι και Δαίμονες» που επίσης γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2016 | iefimerida.gr 8

Ένας άλλος Έλληνας συγγραφέας που ξεχωρίζει είναι ο Πέτρος Μάρκαρης –η νέα περιπέτεια του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου βρίσκεται στην τελική δεκάδα δύο βιβλιοπωλείων. Από μία εμφάνιση στις λίστες των βιβλιοπωλείων έχουν οι συγγραφείς Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χ.Α. Χωμενίδης, αλλά και η Λένα Μαντά με τη Χρυσηίδα Δημουλίδου.

Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου του Γιώργου Δερτιλή (εμφανίζεται σε δύο από τις τρεις λίστες) που εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2016) φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για το πρόσφατο παρελθόν της χώρας (που μάλλον πηγάζει από την ανάγκη να κατανοήσει καλύτερα το δύσκολο παρόν).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε υψηλές θέσεις βρίσκονται λογοτεχνικά έργα πιο απαιτητικά, όπως «Η υπέροχη φίλη μου» και το «Confiteor». Με τις 736 σελίδες του και τις υψηλές πωλήσεις του, το γοητευτικό μυθιστόρημα του Καμπρέ μάλλον είναι η εκδοτική έκπληξη του 2016. Ένα στοίχημα κερδισμένο για τις εκδόσεις Πόλις που πήραν το ρίσκο να εκδώσουν το ογκώδες και απαιτητικό μυθιστόρημα ενός σχετικά άγνωστου στην Ελλάδα συγγραφέα. Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο μυθιστόρημα του Ζάουμε Καμπρέ «Οι φωνές του ποταμού Παμάνο» κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2008 από τις εκδόσεις Πάπυρος.

* Οι απαντήσεις αφορούν στοιχεία πωλήσεων από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου 2016. . Δεν έχουμε στοιχεία για τις μέρες των γιορτών που η κίνηση στα βιβλιοπωλεία, όπως και σε όλα τα άλλα καταστήματα, είναι αυξημένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία 2016
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ