Βρετανία: «Μηδενικές» οι πιθανότητες νίκης των Εργατικών στις επόμενες εκλογές σύμφωνα με τελευταία ανάλυση - iefimerida.gr

Βρετανία: «Μηδενικές» οι πιθανότητες νίκης των Εργατικών στις επόμενες εκλογές σύμφωνα με τελευταία ανάλυση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Εργατικό Κόμμα δεν αναμένεται να πιάσει πάνω από 20% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ η κοινοβουλευτική του δύναμη πιθανότατα θα συρρικνωθεί σε 150 -ή και λιγότερες- έδρες, εκτιμά μια δεξαμενή σκέψης που σχετίζεται με το κόμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του think tank Fabian Society οι Εργατικοί δεν έχουν καμία πιθανότητα να νικήσουν στις επόμενες εκλογές λόγω της ασαφούς στάσης τους έναντι του Brexit, της μείωσης της υποστήριξης προς το κόμμα στη Σκωτία και της πολύ χαμηλής δημοτικότητας του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα The Times, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά των Εργατικών έχουν πέσει στο 24%, το χαμηλότερο εδώ και 27 χρόνια – και ενώ πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο κόμμα που καλούν τον «άχρωμο, άοσμο και άγευστο», όπως τον χαρακτηρίζουν, Κόρμπιν να παραιτηθεί απ’ την ηγεσία.

Έχοντας αναλύσει αποτελέσματα τελευταίων δημοσκοπήσεων και ιστορικές τάσεις το Fabian Society προβλέπει ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση -είτε αυτή διεξαχθεί άμεσα, είτε το 2020- είναι πολύ πιθανό οι Εργατικοί να κερδίσουν λιγότερες από 200 έδρες για πρώτη φορά απ’ το 1935 και πιθανώς να πέσουν στις 140 απ’ τις 231 που έχουν σήμερα.

Η έκθεση λέει ότι στις εκλογές των τελευταίων 40 χρόνων οι Εργατικοί παίρνουν συνήθως 8 μονάδες λιγότερες απ’ τη δύναμη που εμφανίζουν στις δημοσκοπήσεις τη δεύτερη χρονιά της προηγούμενης τετραετίας. Αν η τάση αυτή επαληθευτεί και το 2020, τότε οι Εργατικοί μπορεί να πέσουν στο 20% ή και λιγότερο.

Αλλά ακόμη κι αν ισοψηφίσουν με το εθνικιστικό UKIP ή τους Φιλελεύθερους, το εκλογικό σύστημα θα ευνοήσει το Εργατικό Κόμμα που θα πιάσει από 140-150 έδρες, ενώ οι Τόρηδες θα εξασφαλίσουν σαρωτική πλειοψηφία με περισσότερους από 400 βουλευτές.

Η ανάλυση λέει ότι ο Κόρμπιν κι η ομάδα του δείχνουν να μην έχουν σαφές σχέδιο πώς να βγάλουν το κόμμα απ’ την κρίση, ή να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των τεσσάρων εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ψήφισαν Εργατικό Κόμμα το 2015 κι ορκίζονται τώρα ότι δεν θα το ξανακάνουν.

Η φωνή των Εργατικών δεν ακούγεται πια τόσο έντονα στη Βουλή, λέει ο συντάκτης της έκθεσης και γενικός γραμματέας του Fabian Society, Άντριου Χάροπ.

«Η ορμή των πρώτων 12 μηνών του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών έχει παραχωρήσει τώρα τη θέση της στην ησυχία, την παθητικότητα και την παραίτηση...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ