«Οχι» από Πούτιν στα αντίποινα σε ΗΠΑ -Θα απαντήσει μόλις αναλάβει ο Τραμπ - iefimerida.gr

«Οχι» από Πούτιν στα αντίποινα σε ΗΠΑ -Θα απαντήσει μόλις αναλάβει ο Τραμπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόφασή του να μην απαντήσει στις κυρώσεις Ομπάμα με απέλαση Αμερικανών διπλωματών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν θα απελάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση. Η Ρωσία επιφυλάσσεται πάντως «του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίποινα» και «θα αποκαταστήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις ανάλογα με το ποια θα είναι η πολιτική του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», διευκρίνισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν αποκήρυξε τα «νέα μη φιλικά μέτρα» που έλαβε η κβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς τα «προκλητικά» και υποστηρίζοντας πως «έχουν στόχο να υπονομεύσουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

«Ωστόσο, δεν θα πέσουμε στο επίπεδο της ανεύθυνης διπλωματίας… Δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στους Αμερικανούς διπλωμάτες», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την Πέμπτη την απέλαση 35 Ρώσων οι οποίοι θεωρείται ότι εργάζονται για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ επέβαλε και χωριστές κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες για την φερόμενη ως εμπλοκή τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 2017, πριν αποφασίσει πώς θα αντιδράσει η Μόσχα έναντι της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε προτείνει στον Βλάντιμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε αντίποινα και συγκεκριμένα στην απέλαση 31 υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα και 4 διπλωματών από το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία είχε εμπλοκή στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι αβάσιμοι.

«Είναι κρίμα που η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώνει το έργο της με αυτό τον τρόπο, αλλά παρόλα αυτά του εύχομαι Καλή Χρονιά, όπως και στα μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Πούτιν κάλεσε «όλα τα παιδιά των Αμερικανών διπλωματών», που είναι διαπιστευμένοι στη Ρωσία, στην παραδοσιακή γιορτή που διοργανώνει το Κρεμλίνο στις 7 Ιανουαρίου για το Νέο Έτος και τα Χριστούγεννα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα ολοκληρώνει τη θητεία της με «έναν αντιρωσικό επιθανάτιο σπασμό».

«Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση Ομπάμα, που ξεκίνησε με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, ολοκληρώνει τη θητεία της με έναν αντιρωσικό επιθανάτιο σπασμό. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος της Ρωσίας το 2009, όταν ο Ομπάμα προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πούτιν αντίποινα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ