Μελανσόν, ο Γάλλος πολιτικός που κάνει προεκλογική εκστρατεία μόνο στο YouTube και σαρώνει [βίντεο] - iefimerida.gr

Μελανσόν, ο Γάλλος πολιτικός που κάνει προεκλογική εκστρατεία μόνο στο YouTube και σαρώνει [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς να κάνει κάποιος προεκλογική εκστρατεία όταν δεν έχει χρήματα; Σε αυτό το ερώτημα αναγκάστηκε να απαντήσει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αριστερός υποψήφιος για τις προεδρικές του 2017, και βρήκε τη λύση.

Κάνει όλη την προεκλογική του εκστρατεία μέσα από το ίντερνετ και τα new media, ειδικά μέσα από το YouTube, ένα μπλογκ, έναν λογαριασμό στο Facebook και έναν στο Twitter.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας για τις προεδρικές εκλογές του 2017 έβαλε φωτιά στο ίντερνετ με δεκάδες χιλιάδες χρήστες στα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube, στα οποία παρουσιάζει διάφορες εκπομπές.

Μελανσόν, ο Γάλλος πολιτικός που κάνει προεκλογική εκστρατεία μόνο στο YouTube και σαρώνει [βίντεο] | iefimerida.gr 0


Ο Jean Luc Melenchon, υποψήφιος της Αριστεράς, ο οποίος στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, είναι ο πρώτος YouTuber πολιτικός στην ιστορία της χώρας και τον βλέπουν πάνω από 130.000 άτομα. Ειδικά οι εκπομπές που κάνει ο ίδιος στο YouTube και παρουσιάζει την επικαιρότητα κάνουν θραύση, η τελευταία του εκπομπή ξεπέρασε τα 170.000 κλικ σε πέντε μέρες.
«Παλιά τυπώναμε 10.000 φυλλάδια και τα μοιράζαμε. Είμασταν περήφανοι γι’αυτό. Τώρα , όταν βλέπουμε ότι μπορούμε να απευθυνθούμε σε πολλές χιλιάδες άτομα με ένα βίντεο, τρίβουμε τα μάτια μας. Βέβαια δεν σκοπεύουμε να κάνουμε μόνο αυτό», δήλωσε ο Alexis Corbière, εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου προέδρου.

Μελανσόν, ο Γάλλος πολιτικός που κάνει προεκλογική εκστρατεία μόνο στο YouTube και σαρώνει [βίντεο] | iefimerida.gr 1


Είναι ο πρώτος πολιτικός στη Γαλλία που επένδυσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επιτυχία ήταν τεράστια, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Μέσα σε λίγους μήνες ο Μελανσόν οικειοποιήθηκε ένα μέσο που χρησιμοποιούν κυρίως οι πιτσιρικάδες, το YouTube. Κάθεται σε ένα τραπέζι, οι τοίχοι πίσω του είναι στολισμένοι με αφίσες και μιλάει στην κάμερα. Αυτό είναι όλο.
Ηταν ένας μοναδικός τρόπος για τον υποψήφιο της Αριστεράς στη Γαλλία, υπέρμαχο της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ, πρώην φίλο του Αλέξη Τσίπρα, να παρακάμψει τα επίσημα ΜΜΕ τα οποία δεν τον καλούσαν συχνά και δεν του έδιναν τον λόγο στις πολιτικές εκπομπές.
Πώς είχε την ιδέα;
Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ξεκίνησε μια εκπομπή στο δικό του YouTube με τίτλο «Δεν το είδατε στην τηλεόραση». Ο 66χρονος ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος πήρε απλά την ιδέα από την εκπομπή Tuerka, την εκπομπή που είχε το αριστερό κίνημα της Ισπανίας Podemos. Το ίδιο έκανε κι αυτός, θέλοντας να δώσει το λόγο σε πρόσωπα και πολιτικούς που δεν τους καλούν συχνά στην τηλεόραση.
Το πρώτο πρόσωπο που κάλεσε στην εκπομπή του στο YouTube ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου! Την είχε ζωντανά στο στούντιο, της έκανε αφιέρωμα για την πορεία της από το ελληνικό κοινοβούλιο και συζήτησαν για την «προδοσία» του Αλέξη Τσίπρα στις ιδέες της Αριστεράς και στις αντι-μνημονιακές αξίες. Δείτε την:

Θα ακολουθήσουν συζητήσεις και με άλλες προσωπικότητες που τα κλασικά ΜΜΕ θεωρούν «περιθωριακές» και δεν τις καλούν.
Ο Μελανσόν είναι κλασική περίπτωση πολιτικού που κατηγορεί τα μίντια ότι προβάλλουν τη δική τους αντζέντα και δεν δίνουν θέση στις αντιευρωπαϊκές του ιδέες. Στόχος του είναι, όπως λέει ο ίδιος «να κάνει ενδιαφέρον αυτό που είναι σημαντικό». Ετσι ξεκίνησε μια δική του εκπομπή με τα θέματα της επικαιρότητας, όπως τα βλέπει ο ίδιος και η ανταπόκριση ήταν τεράστια, 300.000 άτομα την βλέπουν κάθε μήνα. Γεγονός που κάνει την εκπομπή του την δεύτερη με την μεγαλύτερη επιρροή στη Γαλλία. «Η μέθοδός μου είναι να καταλάβω ότι το πρώτο Μέσο στο οποίο μπορώ να στηριχθώ είναι ο εαυτός μου» εξηγεί ο Μελανσόν σε ένα από τα βίντεό του. Δείτε το στιλ του:


Ο Μελανσόν σε αυτές τις εκπομπές αναπτύσσει επί είκοσι περίπου λεπτά θέματα της επικαιρότητας που επιλέγει ο ίδιος, όπως οι μάχες στο Χαλέπι της Συρίας, η εγγραφή στις εκλογικές λίστες, ο Φρανσουά Φιγιόν ή θέματα φτώχειας. Πρόκειται για μια μορφή επικοινωνίας που δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτα και χωρίς την λογοκρισία των δημοσιογράφων. «Σχεδόν πετύχαμε να παρακάμψουμε το επίσημο σύστημα» είπε ο ίδιος σε ένα από τα βίντεό του.
«Το λέω χωρίς επιθετικότητα, αλλά αποδεικνύω ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Πρόκειται για μια απόλυτη πρωτοτυπία, ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει στη Γαλλία», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μελανσόν youtube
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ