Ο Ομπάμα κάνει αγώνα δρόμου με τους συμμάχους του να απομονώσει τον Νετανιάχου -Πριν αναλάβει ο Τραμπ - iefimerida.gr

Ο Ομπάμα κάνει αγώνα δρόμου με τους συμμάχους του να απομονώσει τον Νετανιάχου -Πριν αναλάβει ο Τραμπ

Φωτογραφία: AP/ RONEN ZVULUN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι διεθνείς σύμμαχοί της κάνουν αγώνα δρόμου, για να προστατεύσουν ότι έχει απομείνει από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, μετά από το ψήφισμα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί να τερματιστεί η εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, που ορκίστηκε να μην συμμορφωθεί με το ψήφισμα και να τιμωρήσει διπλωματικά τις χώρες που το υιοθέτησαν.

Οι αρχές στην Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τα εποικιστικά πλάνα στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι ενορχήστρωσε την ψηφοφορία της Παρασκευής, για να «επιπλήξει» το Ισραήλ, απέχοντας αντί να ασκήσει βέτο.

Στη διεθνή συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι στις 15 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες προτού ο Τραμπ ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σχεδιάζει να προτείνει τις αρχές για διμερή λύση στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, που αναμένεται να έχει λιγότερη στήριξη από τη διοίκηση του Τραμπ, γράφει ο Guardian.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ και η ομιλία του Κέρι αντιπροσωπεύουν μία προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης Ομπάμα και του υπόλοιπου Συμβουλίου Ασφαλείας να απομονωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση προτού ο Τραμπ μπει στον Λευκό Οίκο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να αντισταθεί σε ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που επιβάλλεται στην κυβέρνησή του και οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι η αντίδραση ενός απειλούμενου Ισραήλ, με τη μορφή χιλιάδων νέων οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σε συνδυασμό με τα σχέδια του Τραμπ να μεταφέρει εκεί την αμερικανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα βίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ φέρεται να φοβάται ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για μία ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα ακόμη ψήφισμα του ΟΗΕ και έχει κλιμακώσει τη ρητορική της, παρουσιάζοντας την ίδια ως θύμα διεθνούς συνωμοσίας.

Εκπρόσωπος του Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι έχει ακλόνητες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνωμότησε στο παρασκήνιο για να προωθήσει το ψήφισμα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι θα παρουσιάσει αυτές τις αποδείξεις στον Τραμπ, αναφέρει ο Guardian.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίεμπερμαν περιέγραψε τη σύνοδο του Παρισιού ως νέα «δίκη Ντρέιφους», καλώντας τους Γάλλους Εβραίους να μετακομίσουν στο Ισραήλ. Την Τρίτη, Γάλλος αξιωματούχους αρνήθηκε ότι υπάρχει η όποια πρόθεση να περάσει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση της συνόδου του Παρισιού. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντηση θα δώσει στους μετέχοντες την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. «Μόνο εκείνοι θα μπορούν να καταλήξουν σε μία ειρηνευτική συμφωνία απευθείας», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχολιάζοντας ότι θα κάνει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για μία ειρηνευτική συμφωνία. Μάλιστα, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter τη Δευτέρα χαρακτήρισε τον ΟΗΕ ως «απλά ένα κλαμπ για να συναντιούνται άνθρωποι, να συζητούν και να περνάνε καλά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ