Ποιος είναι ο γιος του Καντάφι που για χάρη του έγινε αεροπειρατεία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο γιος του Καντάφι που για χάρη του έγινε αεροπειρατεία [εικόνες]

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο άνδρες από τη Λιβύη έκαναν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος τύπου AIRBUS A320 της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS με 118 επιβαίνοντες το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη σήμερα το πρωί και ζητούσαν την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ.

Ποιος είναι ο γιος του Καντάφι που για χάρη του έγινε αεροπειρατεία [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων των τελευταίων ετών στην Τρίπολη. Ο δεύτερος γιος του Μουαμάρ Καντάφι θεωρείται ένας επίδοξος μεταρρυθμιστής για την χώρα του και είχε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση του λιβυκού καθεστώτος με τη Δύση από το 2000 μέχρι την εξέγερση του 2011.

Ποιος είναι ο γιος του Καντάφι που για χάρη του έγινε αεροπειρατεία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ποιος είναι ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ
Γεννήθηκε το 1972 ενώ πραγματοποίησε σπουδές στη Βρετανία. Το 2003 συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των φιλοδοξιών του λιβυκού καθεστώτος για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, οι εξελίξεις ήταν διαφορετικές από ότι ο ίδιος περίμενε όταν στις αρχές του 2011, ξέσπασε το κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Βεγγάζη. Ο ρόλος του Σαΐφ Αλ Ισλάμ στην καταστολή των διαδηλώσεων έφερε την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ποιος είναι ο γιος του Καντάφι που για χάρη του έγινε αεροπειρατεία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μάλιστα το 2011, όταν το καθεστώς στη Λιβύη αντιμετώπιζε την απειλή μιας νατοϊκής επέμβασης, ο γιος του Καντάφι είχε δηλώσει:

«Οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να μιλήσουν με τον λαό της Λιβύης. Είδατε τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν στους δρόμους και τις πλατείες. Αυτές οι διαδηλώσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι Λίβυοι. Αν θέλουν να υποστηρίξουν τους αντάρτες, ας το κάνουν. Σας λέω όμως πως θα χάσουν. Εμείς θα κερδίσουμε».

Ποιος είναι ο γιος του Καντάφι που για χάρη του έγινε αεροπειρατεία [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Τότε καταδικάστηκε εις θάνατον δια τυφεκισμού, ερήμην ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ, η ποινή δεν εκτελέστηκε άμεσα καθώς ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ, που μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε στο δικαστήριο , βρίσκεται στα χέρια ανταρτικής οργάνωσης στην πόλη Ζιντάν, που αρνείται να τον παραδώσει και μέχρι και σήμερα γι'αυτό και οι οπαδοί του με την σημερινή αεροπειρατεία ζητούν την απελευθέρωσή του.

Άλλα οκτώ ανώτατα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι καταδικάστηκαν επίσης σε θάνατο, απόφαση την οποίαν ο κοινός δικηγόρος του συνόλου των καταδικασθέντων χαρακτήρισε τότε υπερβολική.

«Οι καταδίκες ήταν πολύ σκληρές. Δεν αναμέναμε ότι θα εξελίσσονταν κατά αυτόν τον τρόπο. Θα ασκήσουμε έφεση για να τις αλλάξουμε», είχε σημειώσει τότε ο Χουσεΐν Αλ Σέριφ, συνήγορος υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων.

Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και αυτουργία σε γενοκτονία, προκειμένου να καταπνιγεί η εξέγερση του 2011 ενώ παραμένει μέχρι και σημερα κρατούμενος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ