H Ιταλία ενέκρινε τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena - iefimerida.gr

H Ιταλία ενέκρινε τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To υπουργικό συμβούλιο της νέας ιταλικής κυβέρνησης ενέκρινε νωρίς το πρωί την κρατική διάσωση της αρχαιότερης εν λειτουργία τράπεζας του κόσμου και τρίτης μεγαλύτερης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλένι είπε ότι η κυβέρνησή του έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία ταμείου που θα διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στο ταλανιζόμενο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι "η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη".

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογη πορεία θα ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την αποτυχία της Μonte dei Paschi di Siena (MPS) να συγκεντρώσει 5 δισ ευρώ από ιδιώτες επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η ΜPSe είπε ότι θα ζητήσει κεφαλαιακή ένεση απ’ το κράτος καθώς τα κεφάλαια που διαθέτει αυτή τη στιγμή επαρκούν για μόλις 4 μήνες λειτουργίας.

Η ιταλική βουλή είχε ήδη δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για τη δημιουργία ταμείου ανακεφαλαιοποίησης των ασθενέστερων τραπεζών.

Η ΜPS που ιδρύθηκε το 1472 μΧ απέτυχε στα ευρωπαϊκά stress test τον Ιούλιο λόγω των υπέρογκων «κόκκινων» δανείων, που χορήγησε σε πελάτες που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν

Η κατάσταση έκτοτε έχει χειροτερέψει. Προχθές η ΜPS αποκάλυψε ότι μέχρι τον Απρίλιο μπορεί να ξεμείνει από κεφάλαια -αν και πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινώσει ότι τα κεφάλαιά της επαρκούν για τουλάχιστον 11 μήνες λειτουργείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ