Θρίλερ με την επιστολή συγγνώμης Τσακαλώτου για τον «μποναμά» -Πήρε λίστα με ερωτήσεις - iefimerida.gr

Θρίλερ με την επιστολή συγγνώμης Τσακαλώτου για τον «μποναμά» -Πήρε λίστα με ερωτήσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν θα είναι σύντομη -όπως όλα δείχνουν- η διαδικασία για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει επιστολή από τον ESM, προκειμένου να απαντήσει και να λυθεί η... παρεξήγηση, το πράγμα είναι πιο σύνθετο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η επιστολή είναι αντικείμενο συνδιαμόρφωσης, προφανώς μεταξύ Αθήνας και των «σκληρών» του Eurogroup, τόσο ως προς το σκέλος των ερωτήσεων/απαιτήσεων των δανειστών όσο και ως προς τις απαντήσεις που θα δώσει η ελληνική πλευρά. «Επισήμως όχι» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση για το αν η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων».

Η διαδικασία αυτή, εκτός των άλλων, αν μη τι άλλο μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα. Είναι ενδεικτικό ότι όπως εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στο iefimerida, οι διαβουλεύσεις μόνο γι’ αυτό το ζήτημα μπορεί να τραβήξουν ως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, δηλαδή με ορίζοντα το Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου. Μόλις χθες, άλλωστε, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου.

Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα επιβεβαιωθεί η ελληνική πλευρά, που επιμένει ότι το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων έχει αποσυνδεθεί οριστικά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με δεδομένο ότι ακόμα και χθες οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών ανέφεραν ότι το γερμανικό μπλοκ (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Εσθονία) επέμεινε σε αυτήν την προοπτική.

Στην Αθήνα η επιστολή του ESM με τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το e-mail των εταίρων αναφορικά με τις διευκρινήσεις που ζητούν για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που πήρε η Αθήνα. Στο e-mail καταγράφονται τα σημεία στα οποία ζητούν οι εταίροι απαντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι στην ελληνική απάντηση θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζονται οι στόχοι του προγράμματος από τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, επίσης ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμα, καθώς και ότι πρόκειται για μια εφάπαξ παροχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΟΙΚ θεσμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ