Πίνακας του Ψυχοπαίδη στο Σύνταγμα -Εργο 40 μ. που είχαν καταστρέψει χούλιγκαν [εικόνα] - iefimerida.gr

Πίνακας του Ψυχοπαίδη στο Σύνταγμα -Εργο 40 μ. που είχαν καταστρέψει χούλιγκαν [εικόνα]

φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το έργο με τον συμβολικό τίτλο «Σταθμός Ειρήνη» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που είχε βανδαλιστεί και λεηλατηθεί μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα πριν τρία χρόνια στον σταθμό του μετρό Ειρήνης, τοποθετήθηκε αποκατεστημένο στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Πρόκειται για έργο μνημειακό, μήκους 40 μέτρων, που αποτελείται από τέσσερις ζωγραφικές συνθέσεις με ενσωματωμένα 333 μικρά έργα.

Η Αττικό Μετρό και ο καλλιτέχνης, αναζητώντας τον μόνιμο εκθεσιακό χώρο του έργου, κατέληξαν στον σταθμό του Συντάγματος ως τον πλέον κατάλληλο γι' αυτό το παλίμψηστο βιωμάτων της γενιάς του καλλιτέχνη, την καλλιτεχνική έκφραση, την κοινωνία, την πολιτική, τη βιωμένη καθημερινότητα.

Πίνακας του Ψυχοπαίδη στο Σύνταγμα -Εργο 40 μ. που είχαν καταστρέψει χούλιγκαν [εικόνα]  | iefimerida.gr 0

Τοποθετήθηκε στον σταθμό αντικριστά από τον τοίχο με την αναπαράσταση, σε διατομή, της αρχαίας πόλης με τα επάλληλα αρχαιολογικά στρώματα, όπως αυτά συσσωρεύτηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

«Η πλευρά του έργου αντανακλά τις ιστορικές, ιδεολογικές, κοινωνικές διαστρωματώσεις του σύγχρονου κόσμου και ταυτόχρονα είναι σε διάλογο με τις μορφές της κλασικής αρχαιότητας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Πίσω από τις τέσσερις προστατευτικές βιτρίνες, οι συνθέσεις με τα έργα διαστάσεων 30Χ30, «θέτουν σαν σταυρόλεξο τα ερωτήματα γύρω από την παράδοση, την καθημερινότητα και τις πνευματικές μορφές μίας ιστορίας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Πίνακας του Ψυχοπαίδη στο Σύνταγμα -Εργο 40 μ. που είχαν καταστρέψει χούλιγκαν [εικόνα]  | iefimerida.gr 1

Ο «Σταθμός Ειρήνη» (έργο του 2004) στη νέα εκδοχή του στο Σύνταγμα τοποθετήθηκε αφού ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ζωγράφισε τα 28 κομμάτια του λεηλατημένου έργου που είχαν καταστραφεί ή κλαπεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ