Ο Ρέντσι έχει κλειστεί σε ένα υπόγειο στην Τοσκάνη -Από εκεί ετοιμάζει την επιστροφή του στην εξουσία - iefimerida.gr

Ο Ρέντσι έχει κλειστεί σε ένα υπόγειο στην Τοσκάνη -Από εκεί ετοιμάζει την επιστροφή του στην εξουσία

Φωτογραφία: AP/ Alik Keplicz
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν έχω έδρα στο κοινοβούλιο, μισθό, σύνταξη... Αρχίζω από την αρχή», είχε γράψει ο Ματέο Ρέντσι στο Facebook, τρεις ημέρες μετά από την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού.

Από τότε, τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν γράψει για τον Ρέντσι ότι πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο, γράφει τα απομνημονεύματά του και του έχουν προσφέρει επικερδείς θέσεις εργασίας, εκτός πολιτικής.

Ομως, η αλήθεια είναι ότι ο Ιταλός έστησε γραφείο στο υπόγειο του σπιτιού του, στην Τοσκάνη, όπου συναντά συμβούλους και περνά πολλές ώρες κάθε ημέρα μιλώντας στο τηλέφωνο με κομματικούς συμμάχους, σχεδιάζοντας την επιστροφή του στην εξουσία, είπαν δύο πηγές από το περιβάλλον του μιλώντας στο Reuters.

Η αναγέννησή του από τις πολιτικές στάχτες, μετά από την ήττα του στο δημοψήφισμα και την παραίτησή του, κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αλλά ο Ρέντσι φαίνεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει απήχηση στο Δημοκρατικό Κόμμα και θέλει να διαμορφώσει το μελλοντικό πολιτικό τοπίο της Ιταλίας.

Ο 41χρονος φοβάται ότι η απουσία του θα ανοίξει την πόρτα στους ακραίους της Δεξιάς και της Αριστεράς, αναφέρει ακόμη το Reuters. Οποιαδήποτε επιστροφή πιθανότατα θα περιλαμβάνει υπεράσπιση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής λιτότητας και προσφυγικής πολιτικής, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημειώνει το δημοσίευμα.

Παρά τις διαφωνίες του με τις Βρυξέλλες, ο Ρέντσι θέλει να κρατήσει την Ιταλία στην καρδιά του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, σε αντίθεση με το Κίνημα των 5 Αστέρων, που θα είναι ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να επιστρέψει στην εξουσία.

«Ακόμη κι αν επιτύχει, μπορεί αυτό να σημαίνει συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αναγκάστηκε να κάνει το Δημοκρατικό Κόμμα το 2013, για να κρατήσει το Κίνημα των 5 Αστέρων μακριά από την εξουσία», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Σκέψεις για νέο κόμμα

Πρώτα από όλα, ο Ρέντσι πρέπει να επαναβεβαιώσει την ισχύ του στο «δύστροπο» Δημοκρατικό Κόμμα. Αλλά αν αποτύχει, είναι έτοιμος να σκεφτεί το ενδεχόμενο να σχηματίσει νέο κόμμα, με την προϋπόθεση ότι ο νέος εκλογικός νόμος το ευνοεί αυτό, σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές στο Δημοκρατικό Κόμμα, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η επιστροφή του Ρέντσι στην Τοσκάνη και οι φήμες για ένα βιβλίο κρύβουν μία απειλή τακτικής προς τους αντιπάλους του στο Δημοκρατικό Κόμμα, που επιθυμούν την αποχώρησή του για να ανοίξει ο δρόμος για νέο αίμα, ανέφεραν πηγές από το κόμμα. Και αυτό, εξηγούν, γιατί η υποχώρησή του θα άφηνε το κόμμα να χωλαίνει σοβαρά.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα έπαιρνε μόνο το 10% περίπου σε περίπτωση που ο Ρέντσι αποχωρούσε και κατέβαινε μόνος του υποψήφιος, δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το Reuters. Ακόμη και μετά από το δημοψήφισμα, από τους μισούς έως τα 2/3 των ψηφοφόρων του κόμματος ήθελαν να παραμείνει ηγέτης.

«Είμαι σίγουρη ότι, όπως λένε οι μετρήσεις, ο Ρέντσι είναι ο ηγέτης που αναγνωρίζει κατά μεγάλο ποσοστό η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σύγκριση με άλλους υποψήφιους», δήλωσε στο Reuters η Αννα Ασκάνι, βουλευτής του κόμματος, που είναι κοντά στον Ρέντσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ματέο Ρέντσι παραίτηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ