Reuters: Η επίθεση στο Βερολίνο δείχνει ότι η Μέρκελ είναι ευάλωτη - iefimerida.gr

Reuters: Η επίθεση στο Βερολίνο δείχνει ότι η Μέρκελ είναι ευάλωτη

Φωτογραφία: AP/ Hannibal Hanschke
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα «στοιχήματα» στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ομως, η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο υπενθυμίζει ότι ακόμη κι αυτή είναι ευάλωτη απέναντι στα γεγονότα.

Οσο θα πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, ό,τι κι αν συμβεί στη Γερμανία και μπορεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με την πολιτική που εφάρμοσε η Καγκελάριος στο προσφυγικό, θα μπορεί να αποτελέσει «όπλο» για τους αντιπάλους της.

Κάθε επίθεση στη Γερμανία, τονίζει το Reuters, που μπορεί να έχει σύνδεση- όσο αδύναμη κι αν είναι- με την περσινή εισροή προσφύγων, θα την χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοι της Μέρκελ που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη μοναδική ηγέτιδα της Ευρώπης που φαινόταν άτρωτη.

«Η επίθεση θα αναζωπυρώσει την κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ, τη φιλελεύθερη προσφυγική πολιτική της και τη δέσμευση για ανοιχτά σύνορα, δείχνοντας πόσο ευάλωτη είναι οδεύοντας προς τις εκλογές», σχολίασε στο Reuters ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, του Eurasia Group.

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά από την επίθεση, η Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να μην υποκύψουν στον φόβο και δήλωσε ότι η χώρα της θα βρει τη δύναμη να ζήσει «ελεύθερη, ενωμένη και ανοιχτή». Ομως, σημειώνει το Reuters, υπαινίχθηκε και τις επιπτώσεις που θα έχει το συμβάν για εκείνη και άλλους που άνοιξαν τις αγκαλιές τους στους πρόσφυγες. «Ξέρω ότι θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για εμάς να το αντέξουμε, αν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που διέπραξε αυτή την πράξη ήταν κάποιος που ζήτησε άσυλο στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Το AfD δεν έχασε χρόνο. Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα ήδη κατηγόρησε την Καγκελάριο. «Το περιβάλλον στο οποίο μπορούν να εξαπλωθούν τέτοιες πράξεις δημιουργήθηκε συστηματικά και απρόσεκτα τον τελευταίο 1,5 χρόνο», δήλωσε η αρχηγός του κόμματος, Φράουκε Πέτρι. «Δεν ήταν ένα απομονωμένο γεγονός και δεν θα είναι το τελευταίο», πρόσθεσε.

Αλλά και από το εξωτερικό έπεσαν οι πρώτες βολές. «Τρομερά νέα από το Βερολίνο, αλλά δεν είναι έκπληξη. Γεγονότα σαν κι αυτό θα είναι η κληρονομιά της Μέρκελ», έγραψε στο Twitter ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Ομως, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Μέρκελ είναι η στάση του CSU, που είχε απειλήσει με ρήξη αν δεν βάλει όρια στον αριθμό των προσφύγων που θα φτάνουν στη Γερμανία κάθε χρόνο. Η Καγκελάριος αρνήθηκε να υποχωρήσει, αλλά προχώρησε σε μία σειρά άλλων μέτρων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αυτόν τον μήνα στήριξε την απαγόρευση της μαντίλας.

Παρά την «εκεχειρία» όμως, ο Χορστ Ζεεχόφερ πίεσε πάλι την Μέρκελ την επομένη της επίθεσης στο Βερολίνο. «Οφείλουμε στα θύματα, τους αγαπημένους τους και όλους τους Γερμανούς να ξανασκεφτούμε και να αλλάξουμε τις πολιτικές μας στο προσφυγικό και την ασφάλεια», δήλωσε ο ηγέτης του CSU.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ Βερολίνο επίθεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ