«Είμαστε σε πόλεμο», λέει χριστιανοδημοκράτης Γερμανός -Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας - iefimerida.gr

«Είμαστε σε πόλεμο», λέει χριστιανοδημοκράτης Γερμανός -Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «εμπόλεμη κατάσταση» στη Γερμανία κάνει λόγο ο προκαθήμενος της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων.


«Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι είμαστε σε πόλεμο αν και μερικοί άνθρωποι, που βλέπουν πάντα μόνον το καλό, δεν θέλουν να το δουν αυτό», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης Κλάους Μπουϊγιόν.

Και προανήγγειλε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας καθώς ο δράστης του χθεσινού μακελειού μπορεί να βρει μιμητές.

«Είμαστε σε πόλεμο», λέει χριστιανοδημοκράτης Γερμανός -Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας  | iefimerida.gr 0

«Όπου το κρίνουμε αναγκαίο θα χρησιμοποιήσουμε και όπλα, δηλαδή αυτόματα, καραμπίνες και πιστόλια», είπε προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία από σήμερα στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Στο Βερολίνο θα παραμείνουν σήμερα κλειστές οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη μνήμη των θυμάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, όμως άλλες χριστουγεννιάτικες αγορές και μεγάλες εορταστικές διοργανώσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη τη χώρα και τα κατάλληλα μέτρα για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας θα αποφασιστούν επί τόπου.

"Ο,τι κι αν συνεχίσουμε να πληροφορούμαστε για το ακριβές υπόβαθρο και για τα κίνητρα των δραστών, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την ελευθερία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χαρακτήρισε "επίθεση" τη σφαγή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Θα μπορούσε να αποτραπεί η επίθεση;

«Είμαστε σε πόλεμο», λέει χριστιανοδημοκράτης Γερμανός -Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας  | iefimerida.gr 1

Στo Mόναχο έχουν περιφράξει το Theresienwiese με αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Στο Κάσελ τοποθέτησαν τσιμεντένια μπλοκ σε διάφορα σημεία της πόλης, που εμποδίζουν αυτοκίνητα ή φορτηγά να πλησιάσουν στους εμπορικούς πεζόδρομους. Στη Νυρεμβέργη η αστυνομία έχει αποκλείσει με οδοφράγματα και περιπολικά την πρόσβαση στη φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά Christkindlesmarkt.
Στην Breitscheidplatz του Βερολίνου αντίθετα δεν υπήρχε τίποτε ανάλογο. Ο δράστης κατάφερε ανεμπόδιστος να πέσει με το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά – ούτε οδοφράγματα υπήρχαν, ούτε τσιμεντένια μπλοκ, ούτε κάποιο άλλο μέτρο ασφαλείας. Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας οι αρχές έσπευσαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά το μακελειό στο Βερολίνο, όπως στη Δρέσδη, όπου οι αρχές ύψωσαν τσιμεντένια οδοφράγματα γύρω από την Striezelmarkt, μία από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στη χώρα.

«Είμαστε σε πόλεμο», λέει χριστιανοδημοκράτης Γερμανός -Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας  | iefimerida.gr 2

Αλλά ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν υποστηρίζει ότι δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν τσιμεντένια οδοφράγματα σ’ όλες τις υπαίθριες αγορές.
Ενώ ο επικεφαλής του συνδικάτου γερμανών αστυνομικών, Όλιβερ Μάλχοβ, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια στις 2.500 χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας, μολονότι οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τις χριστουγεννιάτικες αγορές;
Εδώ και χρόνια οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι προσφιλής «μαλακός στόχος» των τρομοκρατών. «Ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί», ανέφεραν χθες κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

«Είμαστε σε πόλεμο», λέει χριστιανοδημοκράτης Γερμανός -Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας  | iefimerida.gr 3


Στην τελευταία έκθεσητης γερμανικής κυβέρνησης για την εσωτερική ασφάλεια οι συντάκτες προειδοποιούσαν από τα τέλη Νοεμβρίου για μια τρομοκρατική επίθεση, σαν τη χθεσινή στην καρδιά του Βερολίνου.
Στην έκθεση αναφερόταν ότι η εμπειρία από προηγούμενες ισλαμιστικές επιθέσεις δείχνει ότι οι εξτρεμιστές επιλέγουν «ιδιαίτερα συμβολικούς μαλακούς στόχους ώστε να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.»
Η περίοδος των Χριστουγέννων για τους ισλαμιστές έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί «αυτή η περίοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τις δυτικές κοινωνίες», επισημαίνει η έκθεση.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας Ντέηβις Λιούιν «οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ο τέλειος στόχος απ’ την οπτική των δραστών: συμβολίζουν τη χαρά της ζωής, εκεί συχνάζουν πολλοί νέοι άνθρωποι που θέλουν να απολαύσουν ένα ήρεμο βράδυ. Ταυτόχρονα υπάρχει ο συσχετισμός με τα Χριστούγεννα, μια απ’ τις μεγαλύτερες γιορτές των Χριστιανών. Κι αυτό είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για έναν δράστη με ισλαμιστικό υπόβαθρο.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ